Resum del concert del Camp Nou. Dret a decidir sí, la independència

concert90.000 persones van demanar la independència de Catalunya la nit de dissabte a diumenge al Concert per la Llibertat celebrat al Camp Nou un concert de sis hores, dues més de les previstes, i que ha acabat passades les dues de la matinada.

Tot i que l’acte era per demanar una consulta d’autodeterminació per al 2014, tant el públic com molts dels artistes que han passat per l’escenari l’han convertit en un acte independentista des del primer moment, quan el Camp Nou ha obert les portes i els assistents han començat a entrar al recinte i s’ha abocat a la compra de material  independentista a la fira d’entitats que hi havia al voltant del camp.

Moments importants n’hi hagut molts, com quan els assistents han desplegat un mosaic amb el lema “Freedom Catalonia 2014”, mentre l’Orfeó Català i la Cobla de Cambra de Catalunya han interpretat l’himne català, ‘Els Segadors’, o quan Peret  ha cantat “L’emigrant” o  ha modificat la lletra de la popular “Ella tiene poder” canviant el “Barcelona és poderosa, Barcelona té poder” per  “Catalunya és poderosa, Catalunya té poder”

També Titot i Brams han fet aixecar el públic quan el cantant de Berga ha recordat als Països Catalans dient que tenia un amic valencià que li va dir: “no m’exclogueu del vostre somni”

La Companyia Elèctrica Dharma, després d’interpretar amb Maria del Mar Bonet la cançó contra la repressió franquista ‘Què volen aquesta gent’ que ella va popularitzar, ha fet vibrar el públic amb la seva versió de “La presó del rei de França”.

Sopa de Cabra, Sabor de Gràcia, Dyango, Cesk Freixas, Pau Alabajos i Paco Ibáñez, que va interpretar el “Como tú” del poeta León Felipe acompanyat de la seva guitarra, van ser altres artistes que van protagonitzar moments emotius,

Pancartes de “Adéu Espanya”, “Catalonia Europe’s Next State” i “Catalonia is not Spain” també s’ha pogut veure un ‘Euskal Presoak’ reclamant l’acostament de presos etarres, s’han combinat amb constants càntics d’ ‘Independència, independència’, i un “Boti, boti, boti, espanyol el qui no boti” que només ‘ha cantat una vegada.

També han intervingut entre  cançó i cançó artistes i personatges coneguts com Quim Masferrer, Issona Passola, Ventura Pons o Joel  Joan entre d’altres que han llegit textos poètics.

Alguns artistes, com Lídia Pujol i Gerard Quintana, també han aprofitat per carregar contra les retallades en sanitat, educació i mitjans públics, i l’ex cantant de Sopa de Cabra va dir que “La llibertat que volem és la que no deixa a ningú pel camí”.

El concert també ha servit per homenatjar catalanistes històrics ja morts: l’anarquista Salvador Puig Antich; l’independentista valencià assassinat per l’extrema dreta Guillem Agulló; el polític i filòsof Lluís Maria Xirinacs; l’expresident del Parlament Heribert Barrera (ERC); el cirurgià Moisès Broggi o el fundador de Plataforma per la Llengua, Martí Gasull.

La segona part del concert ha estat marcada per Lluís Llach. Uns 40 artistes han participat a la -acompanyats per l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), han interpretat versions d’algunes de les cançons més representatives de Llach, com “Que tinguem sor” ‘Viatge a Itaca” “Campanades a morts”, “I si canto trist” i “L’estaca”.

El propi Lluís Llach ha tornat a l’escenari després de sis anys de retirada,  i ha començat amb “Venim del nord, venim del sud”, una cançó que ha aixecat dels seients els 90.000 assistents.

El cantant de Verges ha pujat dues vegades més a l’escenari: una per tocar “Un núvol blanc” que ha dedicat a les generacions que han lluitat abans per la independència, i una altra per tancar el concert amb la resta d’artistes que hi han participat i entonar junts “Tossudament alçats”.