«

»

abr. 29

A Catalunya Nord podran organitzar un referèndum d’autodeterminació amb el permís dels tribunals

El Tribunal Superior de Perpinyà s’ha negat a dissoldre el comitè per a l’autodeterminació de la Catalunya Nord, tota una victòria dels independentistes dels Pirineus Orientals davant l’estat francès. Els magistrats consideren, a més, que fer un referèndum és una manifestació de la llibertat d’expressió, segons informa France Bleu.

El litigi va començar el 2014, quan el prefecte dels Pirineus Orientals va acudir als tribunals per impedir la celebració d’una consulta privada a la Catalunya Nord semblant a les que s’estaven duent a terme al Principat des que Arenys de Mar va obrir la veda.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAquest dijous, però, l’alt tribunal de Perpinyà es va negar a dissoldre el comitè d’autodeterminació perquè entén que no entra en les seves competències. En les seves conclusions, els magistrats sostenen que la consulta independentista que es volia organitzar és una manifestació de la llibertat d’expressió i que el comitè d’autodeterminació no pretén desmuntar el sistema republicà.

L’estat francès, que havia invocat la integritat del territori francès, ha estat condemnat a pagar les costes del judici (1.500 euros). El Tribunal Superior també ha considerat que, si es vol continuar amb el litigi, el debat ha de ser inclòs en l’agenda del Consell de Ministres, que és qui ha de decidir si es dissol l’associació.

Mentre això no passa, el Comitè per a l’autodeterminació de la Catalunya Nord té l’oportunitat d’organitzar la consulta i sembla que no desaprofitarà l’ocasió. El president de l’entitat, Robert Casanova reconeix que la data encara no està definida, però assegura que li agradaria cridar els ciutadans a les urnes a principis de 2017, coincidint amb un referèndum a Catalunya que ara mateix no sembla tenir viabilitat.

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: