Carme Teixidó a TV3: Podem pagar els impostos estatals al nostre govern

Aquest passat dijous la sobirania fiscal va arribar a TV3 en forma d’entrevista a la Carme Teixidó.

És la primera entrevista directa sobre aquest tema en un programa de la televisió catalana, després de 4 anys de campanya, més enllà de les entrevistes realitzades a peu de carrer, quan s’han fet  presentacions massives dels impostos estatals a l’Agència Tributària Catalana (ATC), sobretot per part de municipis.

En l’entrevista realitzada en el programa  Divendres, Carme Teixidó va desfer alguns dubtes que s’havien plantejat en una edició anterior del mateix programa, quan un fiscalista havia negat que es pogués fer el pagament de la renda a l’ATC, el que va provocar que TV3 i el programa , rebessin moltes trucades i avisos per les xarxes socials, demanant aclariments sobre el tema, tal i com va reconèixer la presentadora Helena Garcia Melero.

Carme Teixidó va explicar en una taula compartida amb l’economista Josep Maria Gay de Liebana, el periodista Ramon Franco i l’advocada i militant del PSC Erika Torregrossa, com tècnicament des de fa anys, els catalans que ho desitgin poden pagar la seva declaració de renda a l’Agència Tributària de Catalunya. Va especificar que es poden presentar les rendes negatives, i que les positives s’han de presentar a l’estat espanyol, però sí que es poden pagar a l’ATC.

Al ser preguntada si això comporta alguna conseqüència, Teixidó va explicar que a part de la satisfacció personal de dir soc català i pago els impostos al meu govern, no te cap més conseqüènciaa ( El mateix ministre d’Hisenda. Cristobal Montoro, va reconèixer que és legal).

En relació al pagament de la resta d’impostos estatals va explicar com tant l’impost de societats, el de l’IVA i l’IRPF, ja s’estan pagant des de fa anys per part d’entitats i empreses directament a l’ATC en la campanya de sobirania fiscal. Sobre la quantitat d’empreses que ho fan , va dir desconèixer les dades totals, ja que són privades i només estan en mans de l’ATC, però si que des de les entitats impulsores es té coneixement d’empreses, algunes d’important volum de facturació i d’altres més petites, així com autònoms, que ho estan fent, a banda d’un centenar de municipis i 4 consells comarcals (que s’han adherit a la campanya de sobirania fiscal impulsada per Ara o Mai i la plataforma Catalunya Diu Prou).

Carme Teixidó va recordar que quan es fa el pagament els diners estan en mans de l’Agència Tributària i que en tot cas és el govern català, el que decideix fer el pagament a l’estat.

Davant les preguntes d’Erika Torregrossa que va dir que no tenim una Hisenda Pròpia i que es tracta d’una acció simbòlica, sense repercussió a les finances catalanes, Teixidó li va contestar que li agradava que li fes la pregunta, i li va recordar que sí que tenim una Hisenda, que és l’Agència Tributària Catalana, i que altra cosa és quines competències té, i que és aquest el motiu pel qual va sorgir la campanya, que té un transfons de desobediència, a banda de ser un acte de sobirania, el que vol denunciar és l’espoli fiscal, i reivindicar que el que volem és que els impostos es quedin al nostre país. La presentadora va dir que el govern no promociona directament la campanya, i Teixidó va contestar que per això està la societat civil per demanar el que volem que facin

En la tertúlia posterior vam poder veure com, sorprenentment, Gay de Liebana va donar la raó a la Carme Teixidó, comparant  la situació catalana amb la basca, que gestiona els seus impostos, i té molt poc dèficit perquè decideix quina quantitat de diners aporta a l’estat espanyol, reconeixent així  l’espoli fiscal català.

En aquest enllaç trobareu pas a pas con poder fer el pagament dels impostos a l’Agència Tributària Catalana.