«

»

juny 04

Castellà (Demòcrates) demana una llei “exclusiva” per al referèndum separada de la de transitorietat

CastellàACN. El portaveu polític de Demòcrates, Antoni Castellà, ha defensat que hi hagi una llei “exclusiva” per al referèndum, separada de la Llei de transitorietat jurídica. En una entrevista a l’ACN, el també diputat de Junts pel Sí ha expressat que aquesta normativa per a la votació s’ha d’emparar “en la legalitat internacional”.

Per Castellà, cal aprofitar que l’Organització de les Nacions Unides (ONU) i diversos tractats internacionals reconeixen el dret a l’autodeterminació. Tal i com ha afirmat el portaveu de Demòcrates, l’Estat ha “subscrit” aquests tractats, de manera que “formen part del cos jurídic constitucional espanyol”. D’altra banda, Castellà ha assegurat que el govern espanyol només podrà evitar el referèndum si fa ús de la força, un escenari que provocaria entrar en terreny “desconegut”.

Missatge als comuns

El diputat de JxSí també s’ha dirigit al coordinador general de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, per assegurar que la decisió sobre si el referèndum és vinculant o no “és dels ciutadans i no dels comuns”. Encara sobre l’espai que representen Domènech i Ada Colau, Castellà ha afirmat que, després de les negatives de l’Estat a pactar el referèndum, “o algú té informació privilegiada sobre un moviment del PP [per negociar la consulta], o algú està jugant amb un discurs d’espera i esperar fins que algun dia manin a l’Estat”. És per això que, pel líder de Demòcrates, si els comuns segueixen la segona opció s’entendrà que “exerceixen el dret a decidir com una plataforma per assolir el poder”

L’estat i l’ús de la força

Pel que fa a la possibilitat que l’Estat utilitzi la força per aturar el referèndum, Castellà ha opinat que, si s’arriba a aquest escenari, “no hi haurà normalitat” i ja no es tractarà de parlar de declaració d’independència o de votació. “Entraríem en allò desconegut”, ha afegit. En aquesta línia, Castellà ha conclòs que des de Catalunya s’han de posar tots els esforços per dur a terme el referèndum, de manera que “l’única opció” perquè no se celebri és, precisament, si l’Estat utilitza la força. “Qualsevol altra és una excusa, per tant, el referèndum es farà”. “Jo penso que no usarà la força, però no seré tan naïf de dir que això és impossible. Hem d’estar disposats a encaixar-ho”, ha continuat Castellà

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: