Demanen que Dinamarca faci de mediador entre Catalunya i Espanya

Dinamarca

El controvertit periodista danès, David Trads, ha publicat un article al diari digital Altinget, on demana que Dinamarca actuï de mediador entre Espanya i Catalunya aprofitant la seva experiència en la gestió d’altres territoris que desitgen la independència com les Illes Fèroe o Groenlàndia.

Trads creu que l’harmonia que existeix en el Regne de Dinamarca, Groenlàndia i les Illes Fèroe, és molt millor que el que hi ha al Regne Unit entre Anglaterra i Escòcia, mentre que qualifica de completament incomprensible la crisi que en aquests mesos marca la relació entre Espanya i Catalunya.

Explica com l’enfocament pragmàtic sempre  ha caracteritzat a les negociacions entre els governs a Copenhaguen i la majoria política a Nuuk (Groenlàndia) i Tórshavn( Illes Fèroe) amb una discussió civilitzada i honesta sobre la sobirania, amb una gran minoria de groenlandesos i feroesos volen una ràpida independència però acceptant el ritme marcat, i Dinamarca també ha acceptant que perd la seva influència, i implementant plans d’independència als respectius parlaments.

Per tant, veu com molt positiu que a Copenhaguen, Carles Puigdemont  informes al Parlament i la Universitat sobre la situació, i veu bé que l’esquerra participi activament en aquest procés i també que es digui que volen reunir-se de forma oficial amb Espanya.

Trads afirma que parlar amb Puigdemont no és el mateix que anar contra el govern espanyol, i recorda com els governs danesos dels anys vuitanta també es van reunir amb l’ANC de Nelson Mandela o amb el moviment Charta 77 de Vaclav Havel.

Trads qualifica d’indigna la situació que s’està produint a Espanya ara mateix amb l’ús de la força, enviant a la policia espanyola als carrers i les ordres de detenció emeses contra Puigdemont. L’estil militarista diu que desperta records desagradables en un país que va abandonar la dictadura després de la mort de Franco en 1975.

Per això creu que Dinamarca ha de tenir l’oportunitat d’assumir un paper constructiu en el conflicte espanyol-català. Inicialment no a nivell governamental, sinó a un nivell més baix i menys controvertit. Això podria ser en forma de suport per a reunions entre representants d’universitats, intel·lectuals i ONG, i que un bon lloc de trobada podria ser la capital groenlandesa, Nuuk.