El Brexit i la independència de Catalunya podrien anar de la mà

brexitA vuit dies del referèndum del Brèxit, que es farà al Regne Unit, les enquestes mostren avantatge dels partidaris de sortir de la UE. Els sondejos publicats als diaris britànics, The Times, The Guardian i The Daily Telegraph, situen els partidaris de trencar amb la Unió Europea com a guanyadors en el referèndum.

Una clara majoria dels votants volen que la Gran Bretanya  surti de la Unió Europea, segons l’enquesta de The Times, que situa al Brexit amb un avantatge de set punts.

L’enquesta feta per YouGov dóna un 46 per cent els partidaris del Brexit  i un 39% al que volen romandre a la UE. Les dones i les persones d’entre 25 i 49 anys són els mes propensos a donar suport Brexit.

L’enquesta  per al The Guardian feta altra per ICM mostra una avantatge similar pels que volen sortir de la UE, amb sis punts per sobre .

Un altre sondeig realitzat per l’empresa ORB per al Daily Telegraph, dóna un 49% de suport per al Brexit i un 48% als contraris a sortir de la UE .

De moment els polítics de la UE i el primer ministre David Cameron estan bastant callats, encara que els efectes d’aquestes enquestes ja han fet trontollar els mercats i han provocat nerviosisme a les borses i a les agències de ràting. L’índex general de la Borsa de Valors de Londres, el FTSE-100, ha caigut per sota dels 6.000 i la lliura esterlina també ha tingut  un descens del 0,94% en front d el dòlar. També les borses nord-americanes i japoneses i l’IBEX espanyol han notat ja els efectes.

Però un dels efectes colaterals que el buròcrates de la UE temen més i al que no fan massa referència és l’efecte que pot tenir, sobretot en cas de victòria del Brexit, sobre els moviments independentistes d’Escòcia i Catalunya. Una dada que no escapa a Fitch l’agència d’avaluació de crèdit internacional i tampoc a Standard & Poor’s (S&P) i Moody’s. També ho veuen així els diaris econòmics com Bloomberg i d’altres.

Tothom dóna per fet  que una victòria del Brexit significaria un canvi del “contracte” del Regne Unit amb la UE, i ja ningú dubta que això portaria a Escòcia a celebrar un nou referèndum sobre la independència el 2018. A Brussel·les estarien obligats a acceptar que res és immutable, i a decidir sobre nous membres i ex membres de la Unió Europea , una situació clau per a Catalunya, i que podria tancar definitivament el debat sobre si es quedaria a la UE  en cas d’independència d’Espanya.

 

 

http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-05-26/salmond-says-brexit-could-trigger-scottish-referendum-in-2-years