El procés atreu la inversió estrangera a Catalunya. Les dades

Aeroport  El PratLa mateixa patronal Foment del Treball, declaradament antiindependentista, i que havia alertat que el procés independentista allunyava les inversions al nostre país, va haver de reconèixer ahir en el seu “Informe de Conjuntura” que les inversions estrangeres  a Catalunya s’han multiplicat, fins els 1.959 milions d’euros, durant el primer semestre del 2015, un 280% més que el primer semestre del 2014, un increment molt més elevat que el registrat per a la inversió en el conjunt de l’estat que va pujar un 73,4%, segons dades del Ministeri d’Economia, gairebé 4 vegades més.

Això significa que empreses amb seu a Catalunya van concentrar el 23% de tota la inversió estrangera a l’estat.

En termes absoluts Madrid com sempre és la comunitat que més concentra la inversió, amb un 65,5%, però  en aquest cas cal considerar l’efecte seu, és a dir empreses localitzades fora de Madrid, moltes a Catalunya, però que al tenir la seu fiscal a la capital de l’estat comptabilitzen com a pròpies les inversions encara que siguin fetes en altres llocs de l’estat, això canviaria amb la independència

Les exportacions de tot l’estat van tenir un increment interanual del 4,45%, però a Catalunya, les exportacions van pujar fins a 47.566 milions d’euros, el que és el 25% del total de l’estat i que representa un increment del 6,3%, també molt superior a la resta de l’estat,

La patronal Foment també va predir ahir que la taxa d’atur a Catalunya se situarà en el 16%a final de l’any vinent, 5 punts per sota la predicció de la resta de l’estat

Catalunya també continuar sent la principal destinació de turistes de l’exterior amb un 25,6% del total de l’estat durant els primers nou mesos de l’any, el que significa uns 14 milions de turistes internacionals. A més aquests turistes internacionals que van visitar Catalunya van fer la despesa total més elevada de tot l’estat amb uns 12.502 milions d’euros, el que significa un 23,2% del total

La gran majoria de la inversió estrangera a Catalunya prové dels països de l’OCDE (88,4%) i, al seu torn, de la Unió Europea (65,2%).

A banda de l’informe de Foment cal recordar que Catalunya també concentra la majoria d’empreses dels EUA i del Japó de l’estat. Concretament, segons publica ICEX Espanya Exportació i Inversions (una entitat pública empresarial d’àmbit estatal que te per objectiu promoure la internacionalització de les empreses de l’estat espanyol), a Catalunya es troben el 60% de totes les empreses nord-americanes amb seu a l’estat, el 62% de les franceses, el 61% de les alemanyes, el 47% de les britàniques, el 54% de les italianes i les belgues i el 70 % de les japoneses.

A més cal tenir en compte que el 40% d’aquestes empreses porta més de deu anys a Catalunya, el que demostra l’alt grau de rendibilitat, satisfacció i comoditat que aprecien aquestes empreses que han invertit en territori català.

De les 5.500 empreses extrangeres radicades a l’estat més de 3.000 es troben a Catalunya, segons dades del mateix organisme.

En relació a les empreses no estrangeres, i segons dades de l’últim Estudi de Demografia Empresarial i Resultats Empresarials d’INFORMA D & B, publicat el desembre del 2014, Catalunya, amb 629.885 concentrava  la major part de les empreses actives de l’estat, és a dir el 18,4%. Madrid ocupava el tercer lloc amb 483.327 empreses, el 14.1%.

Catalunya també tenia el major percentatge d’empresaris individuals, el 45,98% del teixit empresarial català, mentre aquesta proporció era del 39,60% a Madrid.