El TC suspèn la decisió del Parlament i amenaça amb la via penal

aprovació procés constituentEl Tribunal Constitucional ha decidit per unanimitat suspendre la resolució del Parlament de Catalunya que marcava l’inici del procés constituent i el seu full de ruta cap a la independència, admetent a tràmit l’incident d’execució presentat pel Govern central, a través de l’advocacia de l’estat. La suspensió de la resolució del Parlament català del passat 27 de juliol és per un termini de cinc mesos.

El Ple del tribunal ha reunit d’urgència aquest migdia els seus onze components, i en una escassa hora i mitja hora ha decidit iniciar els tràmits per saber si es deriven faltes o delictes de l’actuació dels representants de les institucions catalanes implicades.

També ha acordat notificar personalment a Carme Forcadell i al president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, i a la resta dels membres de la Taula de la Cambra i del Govern català, la seva eventual responsabilitat, fins i tot penal, si ignoren aquesta suspensió.

Segons informa el TC, en el seu pronunciament el Ple admet l’incident i dóna trasllat al Ministeri Fiscal i al Parlament de Catalunya de la petició de nul·litat feta per l’Advocacia de l’Estat respecte a la resolució del Parlament de Catalunya.

A més acorda donar un termini de20 dies a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, a la mesa i al secretari general de la cambra per a que formulin les al·legacions que estimin convenients i informin quines actuacions van realitzar en relació a la interlocutòria emesa abans de la votació prohibint que la qüestió arribés al ple.

Explica el tribunal que suspendre la vigència i aplicació de la resolució del Parlament de Catalunya és conseqüència automàtica de la invocació per part del Govern de l’article 161.2 de la Constitució, que estableix que “el Govern podrà impugnar davant del Tribunal Constitucional les disposicions i resolucions adoptades pels òrgans de les comunitats autònomes i afegeix que la impugnació produirà la suspensió de la disposició o resolució recorreguda, però el Tribunal, en el seu cas, haurà de ratificar-la o aixecar-la en un termini no superior a cinc mesos.

ERC ja ha contestat a la resolució del TC. En declaracions a Catalunya Ràdio, Joan Tardà ha dit que el fet més important és que “nosaltres ens mantindrem fidels al Parlament de Catalunya. Si cal desacatar, desacatarem“. El diputat d’ERC ha afirmat que el TC ha optat de manera desvergonyida per la via autoritària, per la via de la violència judicial, i ha argumentat que “els independentistes han de tenir-ho molt present i preveure totes les possibilitats”.

La CUP també ha respost, i en paraules de la seva diputada, Mireia Vehí, ha dit que malgrat les decisions preses a Madrid se seguirà amb el desplegament del Procés Constituent i no acataran la resolució del tribunal.