El Washington Post lloa la preparació de Catalunya per la lluita contra el terrorisme

Mossos-4En un extens article amb el títol de “Spain’s Catalonia has long been a tourist magnet – and a terrorism hotspot”, i amb una foto dels Mossos d’Esquadra, el diari nord-americà Washington Post  comença recordant com l’estat espanyol, i especialment Catalunya, s’han convertit en un centre yihadista mundial des que Al-Qaeda ho va escollir com lloc de les seves primeres bases a Europa occidental. I que  Barcelona i els seus voltants segueixen sent “el principal centre de radicalització a Espanya”, ara d’’Estat islàmic, que busca atraure joves. I que prop d’una tercera part de tots els sospitosos de terrorisme islàmic espanyol detinguts entre 1996 i 2013 van ser capturats a Catalunya, segons l’Institut Real Elcano.

En aquest context explica que la policia catalana ha hagut de fer front a diferents ideologies i nacionalitats que van venir a Catalunya amb augment sobtat de la immigració, en comparació amb altres països on les autoritats es dediquen principalment a una regió o país d’origen.

“No diria que les autoritats catalanes han fracassat, diu Peter Neumann, director del Centre Internacional per a l’Estudi de Radicalització i Violència Política (ICSR) de Londres. “De fet, les autoritats catalanes s’han preparat sistemàticament per evitar atacs en els últims anys”.

D’aquesta manera, els policies catalans van buscar emprar funcionaris antiterroristes capaços de parlar amb els diferents accents comuns en diferents parts de les comunitats musulmanes de Catalunya. Reconeixent la necessitat d’un intercanvi d’informació entre països, que segueix sent imperfecte, en altres parts d’Europa, els funcionaris de la policia catalana també van llançar incursions i operacions coordinades amb els seus homòlegs belgues o marroquins.

I segueix dient que mentre que les autoritats britàniques o alemanyes s’han enfrontat a les crítiques per no arrestar sospitosos que van demostrar signes de radicalització, aquí, a l’estat, s’ha triat el camí contrari. Les lleis són més dures i han fet que sigui especialment fàcil que les autoritats arrestin sospitosos, en comparació amb Gran Bretanya o Alemanya, tot i que aquest països  tenen  un nombre més elevat d’individus radicalitzats en comparació amb Catalunya o l’estat espanyol.