Escòcia: Sense lamentar-se pel Brexit posen la directa cap a la independència

snp

A Escòcia no perden  el temps i aprofiten la situació favorable provocada pel Brexit  per demanar un nou referèndum.

A la seva pàgina web expliquen que Escòcia s’enfronta ara a la perspectiva de sortir de la UE en contra de la seva voluntat i que la primera ministra, Nicola Sturgeon, ha confirmat la preparació immediata de la legislació per permetre un nou referèndum sobre la independència – sempre que el Parlament d’Escòcia així ho decideix.

També explica que l’l’Scotish National Party (SNP) ja està ja treballant per construir una majoria a favor d’una Escòcia independent, i demana el suport  signant des de la mateix pàgina

Guardant  les distàncies entre el procés escocès i el català, els escocesos es mostren àgils i disposats a aprofitar totes les oportunitats. Oportunitats que en aquest moment a Catalunya passen pel cas de les filtracions de les converses entre el ministre Fernández Díaz i el cap de la Oficina Antifrau a Catalunya, que han utilitzat de forma partidista l’estat per atacar no només el moviment independentista català, sinó institucions com la sanitat catalana o el centre de telecomunicacions del govern català. Com hagués reaccionat l’SNP en una situació així?.

De fet, la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, ja ha dit que demanarà iniciar “converses immediatament” amb les institucions europees per “protegir el lloc d’Escòcia a la UE”, després del vot favorable del Regne Unit al Brèxit.

Hem consultat l’Anna Arqué, responsable de l’International Comission of European Citizens (ICEC) a Catalunya, i gran coneixedora del procés escocès. Això és el que ens ha comentat.

L’Anna ens explica que per contextualitzar la situació cal entendre que d’entrada el govern escocès es lamenta sincera i profundament per la sortida de la UE, perquè l’SNP té uns profunds principis socials i compromís amb els agents socials, com  els sindicats o la immigració, i no està gens d’acord en què ara les polítiques sobre aquests temes arribin ja només de Westminster i no d’Europa, perquè a Londres de ben segur tenen una visó més restringida dels drets socials de la població.

Però alhora, ens diu l’Anna, els escocesos son molt executius i en menys de 24 hores ha ha entès que la única solució es fer un referèndum, perquè no se‘ls  arrossegui fora de la UE. No estan lamentant-se sinó que passen a l’acció, i com que creuen que aquests tipus  lideratges que arribaran des de Londres, poden fer-los mal,  en 24 hores ja plantegen la solució, el seu referèndum sobre la independència.

El que passa a Escòcia és que es mostra que si votem independència de l’estat matriu no marxem de la Unió Europea. En el fons la clau és que la independència no té res a veure amb la UE, ni amb la decisió d’autodeterminar-se.

El punt diferencial amb Catalunya és que no cal està justificant-se davant la comunitat internacional sobre els motius de fer un referèndum, sinó que senzillament ja estan planificant a 1-2 anys vista l’estratègia. I abans de que se signi la separació entre el Regne Unit  la UE volen fer el referèndum, que de retruc els farà quedar a la UE.