«

»

maig 13

Finalment Sabadell es desfà d’un dels seus símbols feixistes més significatius

retirada monòlit Marcet Sabadell 1Finalment Sabadell ha retirat un del símbols franquistes més significatius que quedaven a la ciutat. Es tracta del monument dedicat a Josep Maria Marcet, que va ser alcalde de la ciutat durant la dictadura.

Ni el primer consistori escollit democràticament, presidit per Antoni Farrés, del PSUC, ni els posteriors governs socialistes del PSC amb Bustos al capdavant, havien mostrat cap intenció de retirar el monòlit de l’ex-alcalde, que es va col·locar el 1974 a la plaça del mateix nom, en una cèntrica zona de la capital vallesana.

Josep Maria Marcet va ser alcalde de Sabadell durant la dictadura franquista, entre els anys  1942 i el 1960. Quan es va iniciar la guerra Marcet va passar-se al bàndol franquista, s’afilià a Falange i s’enrolà com  a voluntari a l’exèrcit feixista.

Marcet participa en la primera etapa de màxima repressió del franquisme cap a la població local, inicialment fou primer tinent d’alcalde, el  1940 alcalde accidental i el 1942, esdevingué alcalde amb un consistori on tots els regidors pertanyien a Falange.

Amb el pas del temps s’hagué d’adaptar a la realitat d’un Sabadell profundament republicà i on el feixisme no tenia ni havia tingut mai cap pes social, més enllà de la força de les armes, i adopta una postura paternalista, llogant algun exsoldats republicans que tornaven del front a les seves fàbriques tèxtils. Marcet acostumava a anar vestit de falangista en actes públics, i sempre es declara amic i profund admirador de Franco, que va visitar en diferents ocasions Sabadell, on Marcet li preparava una gran rebuda popular i d’on el dictador tornava a Madrid amb els millors teixits de la ciutat pels seus vestits.

Per què durant la democràcia, sobretot durant l’etapa de l’alcalde Farrés, no es va retirar el monòlit de Marcet segueix sent una incògnita, sobretot tenint en compte que Marcet no despertava el més mínim record en els sabadellencs, i només es pot explicar pels traumes en que va néixer la nova democràcia i el vel que es va voler imposar sobre el passat franquista de tot el país, i una especia de síndrome d’Estocolm generalitzat.

Aquesta acció s’emmarca en el compliment de la llei de memòria històrica aprovada pel Parlament perquè a les places i carrers no hi hagi cap vestigi, simbologia o homenatge al feixisme o el franquisme, ha explicat l’actual alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, durant l’acte de retirada del monòlit feixista.

Sabadell revisarà el nomenclàtor dels carrers i places en el marc del pla però tenint una visió “àmplia”. Un dels noms que també serà suprimit, serà el de la plaça Antoni Llonch, també alcalde de Sabadell entre el 1960 i el 1965. Encara queda també un col·legi amb el nom de Marcet que també està pendent  de canvi de nom.

 

També et pot interessar:

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: