«

»

maig 01

Herald of Scotland a Romeva: Acabarà vostè emmanillat?

Romeva Escòcia

Raül Romeva diu desconèixer la resposta a la meva pregunta. Acabarà vostè amb les mans emmanillades?, pregunto al canceller de Catalunya. “No ho sé, per ser honest”, . “Però, en qualsevol cas, seria la pitjor resposta.”(al procés català)

Així comença la crònica sobre Catalunya que signa Peter Leask, el redactor en cap del diari escocès, sobre la visita de Raúl Romeva a Escòcia.

Així comença la crònica que signa Peter Leask, el redactor en cap del diari escocès, sobre la visita de Raúl Romeva a Escòcia.

El diari explica que Romeva es troba a Edimburg per veure les eleccions a Holyrood d’aquesta setmana i per posar-se al dia amb els seus aliats escocesos. I diu que ell i els altres membres del seu “govern de transició” a Barcelona s’enfronten a enemics polítics a Madrid que prefereixen la sala d’audiències a les urnes.

Romeva afirma que la judicialització del conflicte entre Espanya i Catalunya és una tàctica que hauria de fer que la UE es qüestiones si Espanya és una democràcia plena.

“El que és realment preocupant és el fet que un estat de la Unió Europea no hi hagi separació bàsica de poders.” L’ús del sistema judicial com a instrument de l’executiu és una cosa que ha de preocupar a la gent a tot arreu. Certament això ens preocupa. No es pot resoldre un problema polític en els tribunals … Aquesta no és la solució per a qualsevol cosa “, explica Romeva

El diari explica que Espanya – i el seu actual govern provisional encapçalat per Mariano Rajoy – insisteix en veure la independència de Catalunya com un problema legal, i que Romeva i el  president, Carles Puigdemont, volen un referèndum a l’estil escocès.

“L’ús del sistema judicial per fer que la política desacredita a tot l’Estat de Dret i a l’administració espanyola Això és un error ..

“El que volem fer és el que va fer Escòcia. El problema és que necessitem a algú per a jugar el paper de Cameron a Espanya, i tal persona no existeix. La diferència entre la situació catalana i Escòcia és la tradició democràtica que té el Regne Unit té, i que te un greu deficit en les estructures polítiques espanyoles en aquest moment. I aquesta és una de les raons per les quals la situació catalana ha de ser contemplada d’una manera molt diferent “.

Tot i així Romeva no veu tota l’experiència d’Escòcia amb el Regne Unit com de color de rosa. El millor sobre el referèndum escocès, és que es va dur a terme. Preguntat sobre el que era pitjor, la resposta de Romeva es simple: Projecte por. Utilitzar argument equivocats per fer  por. Deploro la campanya de por, no és una cosa que enforteix la democràcia …”Si vostè té bons arguments que no cal espantar la gent.

 

 

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: