Impressionant entrevista al Major Trapero que desmunta totes les mentides sobre l’actuació dels Mossos

Josep LLluís Trapero. Major Mossos

En una entrevista realitzada avui al programa, El Matí de Catalunya Ràdio, el Major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, ha tallat de soca rel la campanya mediàtica d’alguns mitjans espanyols que qüestionaven el treball de la policia catalana, ha desmuntat moltes de les mentides que s’han dit, i ha deixat en evidència els mitjans que no contrasten informacions.

A la pregunta de que si el fet que l’Audiència Nacional havia investigat l’imam de Ripoll en l’operació Xacal havia arribat als Mossos, Trapero ha sigut contundent, mai. El cos de Mossos no tenia cap informació de les escoltes telefòniques de la policia ni de de cap investigació on aquesta persona sortís relacionada, ha explicat el Major, i ha afegit que igual que de seguida va sortir la gestió de la policia belga i hem hagut de donar explicacions, els que van gestionar aquella informació són els que han de donar explicacions

El cap dels Mossos ha lamentat que malgrat que la policia catalana és la policia central de Catalunya, que és el cos que té les patrulles al carrer i rep les denúncies, encara regeix la llei 2/86 que regula el  model policial espanyol que té 30 anys, i que la informació arriba a Madrid a una finestreta que controla la Policia nacional, i que la policia catalana no surt ben parada d’aquest repartiment d’informació, que no flueix cap el cos dels Mossos. Té sentit que un cos que ja no és el de referència a Catalunya gestioni i es guardi aquesta informació s’ha preguntat Trapero, i ell mateix ha respost, no té sentit, ha sentenciat.

En relació a l’imam de Ripoll, Trapero ha explicat que en sabíem ben poc, per no dir que pràcticament res, només el nom de pila. Tot i així el major dels Mossos també ha volgut recordar que no vol dir que si haguéssim tingut la informació hauríem pogut evitar necessàriament l’atemptat.

També ha lamentat  que no es qüestioni en relació a les informacions que diuen que la jutgessa sospitava que la primera explosió d’Alcanar era una qüestió d’àmbit terrorista, i que les sospites no van aparèixer fins la segona explosió, on van trobar peròxid. Trapero ha dit que la policia fa el que el jutge li diu, i que si la jutgessa tenia sospites seria normal que hagués iniciat la investigació, cosa que no va fer.

En relació al fet que la Guàrdia Civil havia ofert els seus Tedax o havia demanat intervenir, el Major ha dit que “això no és cert i ha passat a ser portada de diaris”, i que el cos català ha de donar explicacions de portades de mitjans que no es qüestionen res de les seves fonts. També ha dit que no feia cap falta perquè els Mossos ja tenen els seus propis Tedax, i que tampoc no deixarà que es digui que els Tedax de la Guàrdia Civil són millors que els dels Mossos.

En relació a la suposada alerta de la CIA sobre un atemptat, ha explicat que si ja tenen problemes d’informació a nivell de l’estat, encara menys reben informació de la CIA que és un servei d’intel·ligència que no es relaciona amb cossos policials. Això és mentida ha dit.

En relació a que la policia belga va alertar als Mossos ha dit que és una mentida més i irresponsabilitat. Quin sentit té difondre la identitat d’un sergent dels Mossos dedicat a l’àmbit d’informació, i ha demanat als mitjans que facin una valoració de la seva actuació.

La policia belga no va alertar de res, un col·lega d’una policia local d’un poble de Bèlgica, va preguntar a un agent, si tenia informació sobre aquesta persona. I sembla que l’ajuntament d’aquest poble belga estava intentant contractar aquella persona, i com que no havia facilitat el certificat de penals, perquè tenia antecedents, ens ho demanava. Mai ens van alertar de res, ha sentenciat Trapero.

I que fa el sergent?, diu el cap dels Mossos, mira les bases pròpies i li respon. Nosaltres era la informació que teníem, tampoc sabem si es van adreçar a la Policia Nacional i van respondre, no ho sé. Si s’haguessin adreçat de forma oficial a Madrid i des d’allà ens haguessin consultat, tornariem a respondre igual, ha conclòs el cap de la policia catalana.

Trapero també ha dit que s’està traslladant la idea que aquella mesquita era el lloc on es va originar (l’atemptat), i que això no és cert, si aquesta persona hagués estat entrenador de futbol no criminalitzaríem a tot l’equip, ha dit. Aquella no era ni és una comunitat problemàtica, però ha recordat que les investigacions (i per tant la responsabilitat) corresponen als tres cossos policials, no només als Mossos.