Foto: Quique García. EFE

El govern espanyol ja ha fet públic que no permetrà el govern del President Torra escollit fa pocs dies per votació del Parlament de Catalunya. La llista que va presentar el nou president català no serà publicada al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), que està sota control del govern espanyol. Amb aquesta mesura el govern espanyol opina que l’executiu no podrà constituir-se.

Mitjans espanyols com El País o la SER, que citen fonts governamentals, expliquen que Rajoy va traslladar aquesta decisió al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i al president de Ciutadans, Albert Rivera, que van mostrar el seu total acord. En reunions prèvies havien mostrat el seu acord aixecar el 155 sempre que es constituís el que ells anomenen “un govern legal a Catalunya” però ara consideren, després d’haver impedit investir tres candidats (Puigdemont, Torra i Turull) que el president Torra ha comes  il·legalitats en incloure al seu governs consellers que estan empresonats o  a l’exili, i per això consideren que no es donen en absolut les condicions per aixecar el 155.

Pot vetar legalment Rajoy el nou govern?

Amb aquesta decisió el president del govern espanyol s’ha atribuït la capacitat de vetar el govern del President Torra, una decisió que podria ser legalment discutida, inclús amb l’article 155 en marxa. Fins a quin punt es pot negar el govern de Madrid a publicar al DOGC una decisió del Parlament?. Altra cosa seria que ho publiqui i després posi un recurs, però llavors el govern ja estaria en funcionament.

La decisió es basa en no autoritzar la publicació oficial dels nomenaments. Dit d’una altra manera: els consellers a l’exili o a la presó no podran incorporar-se de manera efectiva a l’executiu. Estan afectats per la decisió del govern espanyol quatre dels tretze consellers: els titulars de Presidència, Territori i Sostenibilitat, Cultura i Salut, Jordi Turull, Josep Rull, Lluís Puig i Toni Comín.

Però fins a quin extrem poden negar-se a publicar el resultat d’una decisió del parlament que ha tingut lloc mentre el 155 estava vigent?

Els govern espanyol i els seus socis de Ciudadanos i PSOE diuen que al no publicar el nomenament dels consellers, s’allarga la vigència de la intervenció autonòmica. El govern de Rajoy aposta per aquesta via justificant-se en la publicació al Butlletí Oficial de l’Estat posterior al Consell de Ministres del 155, amb data de 27 d’octubre, en què s’assenyalava que les mesures del 155 s’allargarien fins la presa de possessió del nou Govern de la Generalitat.

Actualment és Rajoy és qui controla el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), i fins que els nomenaments no apareguin al DOGC, el nou executiu no estarà en funcionament.

Des del PP català, Santi Rodríguez ha dit també que “el 155 continuarà vigent en la mesura que no es pugui nomenar un Govern que tingui per únic objectiu governar la Generalitat de Catalunya i governar per al conjunt dels catalans“. Una opinió que no deixa de ser subjectiva i que sembla difícil de justificar inclús amb el 155 en vigència, perquè no hi ha cap llei que digui quines condicions són les que ha de complir un govern per “governar per al conjunt dels catalans”.