La Borsa es comença a moure per la independència de Catalunya

borsa(ACN) El delegat de The Wall Street Journal a Espanya i Portugal, Richard Lee Boudreaux, ha assegurat en una entrevista a l’ACN que els principals agents de borsa nord-americans comencen a alertar que “la qüestió catalana pot crear preocupacions als mercats durant la segona meitat del 2014”. Boudreaux ha manifestat que el seu diari ja ha rebut “un avís” d’una les principals companyies de valors americanes en aquesta direcció. El delegat a l’estat espanyol de ‘The Wall Street Journal’ ha reconegut que “ens ha cridat l’atenció” perquè, fins ara, “els mercats no han reaccionat massa als moviments independentistes”.

“És un dels primers informes d’aquestes característiques que veiem”, ha subratllat Bodreaux, que ens els últims mesos ha centrat bona part de la seva tasca informativa en el procés sobiranista de Catalunya, i ha afegit  que és “interessant” que comencin a sorgir “advertències” del que pot passar l’any vinent.

El cap de The Wall Street Journal a Espanya i Portugal ha assegurat que moltes persones vinculades als cercles financers de Madrid ja havien advertit que l’independentisme podria generar problemes als mercats i a les borses però ha matisat que, aquestes mateixes persones, han expressat el seu convenciment que el problema entre Catalunya i l’Estat Espanyol “se resoldrà sense turbulències”.

Així mateix, considera que hi ha dos grans temes que centren l’actualitat informativa sobre l’estat  que són “la recuperació de l’economia i què passa amb Catalunya”. És per això que “estem prestant molta atenció a la situació que s’està vivint” i el rotatiu destina una persona en exclusiva a seguir el procés.

Durant l’entrevista, Boudreaux ha definit “d’impressionants” els preparatius i l’abast de la cadena humana del passat 11 de setembre que va unir prop d’un milió i mig de persones entre el sud i el nord del Principat. Acte seguit, ha recordat que la foto de la reivindicació ciutadana de la diada ha estat escollida recentment com “una de les millors de l’any pel nostre diari”.

El periodista nord-americà no ha pogut concretar quina repercussió tindrà la mobilització del passat 11 de setembre a Catalunya en favor de la independència ni quin serà el resultat final, però ha lloat que es tracti d’un moviment “sorgit del carrer, del poble” i que no sigui de caire polític. Així mateix, ha subratllat que “no crec que un sol partit o un sol dirigent puguin organitzar ni treure un milió i mig de persones al carrer”.

Ara fa unes setmanes, Richard Lee Boudreaux va entrevistar el president del govern espanyol, Mariano Rajoy. De la xerrada amb Rajoy, ha recordat que el cap de l’executiu “no va ser gens sorprenent” sobre el procés català i que “es va presentar com un líder que està a favor d’una major integració entre els països europeus”. Segons Bodreaux, Mariano Rajoy té la impressió que  “Mas vol separar-se del tot”.

Finalment i sobre el dret a decidir, ha considerat que “imagino que seria compartit universalment”, però ha afegit que la pregunta sobre si Catalunya s’ha de separar d’Espanya ja és “més controvertida”.