«

»

març 05

La composició del Consell de Garanties Estatutàries. Cartes marcades. Unionisme i autonomisme en estat pur

consell garantiesEl Consell de Garanties Estatutàries ha elaborat un dictamen en el que expressa que la disposició addicional número 31 del pressupost de la Generalitat, que porta per títol: “Mesures en matèria d’organització i gestió del procés referendari”, és contraria a l’Estatut i a la Constitució, en el més pur estil de les disposicions sorgides del Tribunal Constitucional i altres instàncies afins al govern espanyol. La petició s’ha fet a partir d’una demanada del grups unionistes de la cambra catalana ( PP, PSOE i Ciudadanos) que intenten impedir, com sigui, que els catalans decideixin lliurament el seu futur en un referèndum.

Les resolucions del Consell de Garanties Estatuàries no tenen caràcter vinculant, precisament perquè així ho va decidir el mateix Tribunal Constitucional al tombar l’Estatut del 2010, que si que els feia vinculants. També cal afegir que, de fet, la disposició addicional 31à no forma part pròpiament del pressupost, sinó que és un informe addicional que acompanya les partides pels processos electorals.

Deixant de banda aquestes consideracions legals, potser caldria començar per una part a no jugar amb contrincants que tenen les fitxes de la partida marcades, i a desmuntar òrgans que estan farcits d’unionistes i que han estat majoritàriament designats des de més pur i ranci unionisme fa anys, com és el cas d’aquest Consell, possiblement preveient situacions com l’actual.

La composició actual del Consell de Garanties Estatutàries.

El Consell està format per 8 juristes .

El president  és Joan Egea Fernández, va ser proposat el 2009 per Unió Democràtica de Catalunya (UDC) com el seu candidat al Consell de Garanties Estatutàries, que llavors havia de de substituir el Consell Consultiu.

El vicepresident és, Pere Jover Presa, que havia estat membre de la Comissió Executiva del PSC-PSOE i del Comitè Federal del PSOE de 1978 1 1982. Diputat per la província de Barcelona al Congrés espanyol ininterrompudament des del 1979 al 2000. Membre del Consell des del 2009, abans ho era del Consell Consultiu.

Sis consellers.

Eliseo Aja Hernández, un dels ideòlegs de l’ideari autonomista del PSC. Els socialistes catalans el van intentar col·locar al TC però el PSOE no els va fer cas. Implicat en la fundació Foro Babel, entitat on confluïen també elements de l’extrema dreta, per intentar desmuntar la llei de normalització de política lingüística i la immersió a l’escola publica. Forma part del Consell de Garanties Estatutàries des del 2009.

Marc Carrillo, proposat al Consell per ICV-EUiA. Ja es va posicionar amb un vot particular contra la llei de consultes, en que s’emparava inicialment la consulta del 9-N, advertint que la norma permetia camuflar el que en realitat era un referèndum i alertava d’un conflicte de protecció de dades. Membre del Consell des del 2009.

Jaume Vernet i Llobet, vinculat als governs socialistes de Maragall i Montilla com a membre del Consell Consultiu de la Generalitat de Catalunya entre el 2004 i el 2009. Malgrat haver estat proposat per ERC al Consell, no va tenir cap problema l’any 2010, en redactar el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries contrari a la Iniciativa Popular (IP) pel referèndum d’independència, impulsada per la Coordinadora Nacional per la Consulta, dictamen que va servir d’excusa a CiU i IC per poder exigir tornar a votar la IP a la Mesa del Parlament i tombar-la. Una nova proposat d’Iniciativa Legislativa Popular per convocar un Consulta Popular, a sobre la Independència, a proposta de Solidaritat, també va ser rebutjada, aquest cop també amb els vots d’ERC.

Carles Jaume i Fernández, ha estat subdelegat del Govern a Girona, vinculat al Partit Popular. Membre del Consell des del 2013.

Francesc de Paula Caminal i Badia, un dels fundadors de CDC, posteriorment vocal del Consell General del Poder Judicial a proposta de CiU. Amb forts vincles a Madrid ha estat  delegat a Madrid durant els darrers anys del govern Pujol (2002 i 2003). Designat membre del Consell de Garanties Estatutàries de Catalunya pel Govern de la Generalitat de Catalunya el 2013.

Àlex Bas Vilafranca(1970), el conseller més jove, en el seu moment un dels homes de confiança de Mas. Va ser director del gabinet jurídic del Departament d’Interior i posteriorment assessor jurídic del grup parlamentari. Va entrar al Consell el 2013.

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: