«

»

set. 16

La diplomàcia espanyola que paguem tots: Margallo es queixa davant els ambaixadors de Lituània i Letònia pel suport del seu país al procés català

margalloLa diplomàcia espanyola, que paguem tots, i que s’hauria d’ocupar d’altres temes relacionats amb l’exterior, treballa sense parar contra l’opinió majoritària del poble català, un afer intern segons ells.

(ACN )El ministre d’Exteriors, José Manuel García Margallo, ha rebut durant vint minuts l’ambaixadora lituana, Audra Plepyté, aquest dilluns al Palau de Santa Cruz, seu del ministeri, per comunicar-li la protesta oficial del regne d’Espanya per les manifestacions del seu primer ministre, Algirdas Butkevicius -president de torn de la UE- en suport al dret de Catalunya a l’autodeterminació. El ministre té previst rebre també aquest matí l’ambaixador de Letònia, Janis Eichmanis, pel mateix motiu: comunicar-li la queixa oficial per les paraules del seu primer ministre, Valdis Dombrovskis, que obria la porta al reconeixement d’una Catalunya independent.

La reunió ha durant aproximadament 20 minuts i en sortir l’ambaixadora lituana no ha fet manifestacions, però l’ambaixada a Madrid ha fet públic un comunicat matisant les declaracions, on afirmant que no es pot comparar l’ocupació soviètica dels països bàltics amb la situació a Espanya, i que Espanya és un país democràtic, un membre de la Unió Europea, i el seu proper soci a la UE i a l’OTAN.

Exteriors encara no ha fet una valoració de les reunions però aquest divendres va avançar que a la trobada -a més de presentar una queixa formal- Margallo demanaria als representants de les repúbliques bàltiques que aclarissin el context i les raons de les manifestacions dels seus primers ministres. Les mateixes fonts apuntaven que les trobades amb els representants de Lituània i Letònia han estat una iniciativa personal del ministre d’Exteriors, que tenia com a objectiu també recordar als dos ambaixadors les normes d’ingrés a la UE i el marc constitucional espanyol.

Tot plegat té origen en les entrevistes que l’ACN va fer als primers ministres dels dos països sobre la Via Catalana, inspirada en el seu exemple.El lituà Algirdas Butkevicius va defensar que cada país “ha de trobar el seu propi camí” i té “dret a l’autodeterminació”. El primer ministre letó, Vladis Dombrovskis, va obrir la porta a un reconeixement a la independència de Catalunya per part del seu país: “Si hi ha legitimitat en el procés diria, teòricament parlant, per què no?”. A l’agenda del ministre d’Exteriors d’aquest dilluns també hi consta una reunió amb l’ambaixador dels Estats Units a Madrid, James Costos.

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: