El MACBA amb una Fundació plena de monàrquics i unionistes posa en ridícul a Barcelona censurant una escultura

Macba

Que una ciutat que es ven al món com oberta, tolerant i cosmopolita, censuri una obra d’art, és una taca pel seu nom dífícil de netejar, però això és el que ha passat avui a Barcelona.

El Museu d’Art Contemporani (MACBA), és un consorci format per l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya. El 1987 es va constituir la Fundació Museu d’Art Contemporani, de caràcter privat, que es va unir al consorci format per les dues administracions públiques. És molt possible que la composició de la seva Fundació, hagi influit en la decisió, però cal dir que la responsabilitat final de la censura de l’obra, correspon a les administracions públiques( Ajuntament de Barcelona i la Generalitat)

El Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) ha decidit a darrera hora cancel·lar l’exposició “La bèstia i el sobirà”, segons ha referit “a causa de les desavinences entre l’equip de comissaris i la direcció del Museu sobre els continguts inclosos en la mostra”.

Obra d'art censuradaUn eufemisme per no dir que el museu català no ha volgut exposar una escultura de l’artista, Ines Doujak”, anomenada “Haute Couture 04 Transport”, que mostra un gos penetrant a la líder feminista de Bolívia, Domitila Barrios de Chúngara, que a la vegada també penetra un home amb serioses semblances amb el rei Juan Carlos, personatge que alhora vomita flors envoltat de cascs de guerra nazis, en el que vol ser “una representació visceral de l’explotació”, segons la pròpia artista.

Macba 2El director del museu, Bartomeu Marí, ha afirmat que ha decidit no incloure l’obra perquè la considera inapropiada, i que davant de la negativa dels comissaris i de l’artista a retirar-la, ha decidit que l’exposició no es dugui  a terme.

Però si mirem la composició de la direcció de la Fundació del Museu, potser trobarem moltes pistes dels motius de l’anul·lació d’una exposició que ja s’havia exhibit, per exemple, a la Biennal de São Paulo al Brasil.

La presidenta d’honor de la Fundació MACBA, és la ex-reina espanyola Sofia, mentre que el president és, Leopoldo Rodes, un actiu militant unionista contra la independència de Catalunya, ex-president del Banco Urquijo i del consell d’administració de La Caixa, president de la Mútua Asepeyo,  del Patronat de la Universitat Ramon Llull, vicepresident del RAAC, entre molts altres càrrecs, i el vicepresident primer, és un altre destacat unionista, Javier Godó, Conde de Godó, propietari de La Vanguardia o 8TV. Per curiositat en el consell d’honor encara hi trobem a l’imputat i ex -conseller, Macià Alavedra.