La flama de la insubmissió fiscal a Espanya s’ha encès a les Illes

Espoli Països CatalansLes dues cartes que el ministre d’Hisenda, Cristobal Montoro, ha enviat al govern balear que encapçala Francina Armengol, demanant que faci severes retallades, ha encès la flama de la insubmissió fiscal a les Illes.

Montoro ha amenaçant l’executiu balear amb retenir la partida del fons de liquiditat autonòmica (FLA), uns 257 milions d’euros del primer trimestre de l’any, i ha donat un termini de 15 dies perquè es paralitzi una part de la despesa prevista, uns 130 o 140 milions d’euros, argumentant que cal garantir l’objectiu d’estabilitat pressupostària. Alhora Montoro demana que no es demorin els pagaments a proveïdors, al mateix temps que exigeix que es respecti un sostre de despesa farmacèutica.

La reacció no s’ha fet esperar, i aquest divendres, la presidenta del Govern de les Illes, Francina Armengol, va dir en declaracions a Catalunya Ràdio que era del tot impossible de fer aquestes retallades, va qualificar d’inadmissible l’actitud del govern espanyol, i va recordar que Montoro no els pagava el que deu .

Al mateix temps alguns articles demanen ja de deixar de pagar a l’estat, i també una enquesta al Diari de Balears, pregunta als lectors si creuen que fa bé el Govern d’Armengol de rebel·lar-se contra el ministre Montoro, i permet triar entre quatre opcions:  Sí, s’hauria de fer una insubmissió fiscal/ Sí, no ens poden prendre més el pèl/ No, s’hauria de complir amb l’objectiu/ No, les conseqüències poden ser molt dolentes.

Els partidaris del fer insubmissió fiscal arriben al 59,46%, i els que creuen que si que cal rebel·lar-se contra Montoro i que no ens poden prendre més el  pel, sense especificar si cal fer insubmissió fiscal un 33%.

Cal recordar que les Illes pateixen un espoli fiscal sever, similar al català. Al 2014 es calculava que un 14,6% del PIB de les Illes Balears, és a dir, uns 3.600 milions d’euros, marxaven cap a Madrid, per a no tornar. Les balances fiscals publicades per govern de l’estat confirmen aquesta tendència, malgrat el seu maquillatge.