La incògnita de la restitució de Toni Comín i el paper d’ERC

 

El president de la Generalitat, Quim Torra podria anunciar membres del seu nou govern aquest cap de setmana, abans visitar els presos polítics el proper dilluns, segons fonts de Presidència.

De moment quedaria la incògnita del conseller de Salut. El president voldria restituir tots els actuals consellers. Ahir els consellers Jordi Turull i Josep Rull, empresonats a Estremera ja van reiterar la seva voluntat de ser restituïts, així com el conseller Lluís Puig, a l’exili a Brusel·les.

ERC no vol que els seus ex-consellers repeteixin en el càrrec, evitant un enfrontament amb l’estat, de fet el govern espanyol ja ha amenaçat al nou president català en aquest sentit. Per això el vicepresident Oriol i el conseller d’Exteriors, Raül Romeva, també empresonats a Estremera ja han avançat que no volen repetir, també la consellera Dolors Bassa, empresonada a Alcalà- Meco, com Carme Forcadell, ha renunciat. També Meritxell Serret exiliada a la capital belga ha renunciat a repetir com a consellera.

Però l’exconseller de Salut, Antoni Comín, va anunciar públicament la seva predisposició a ser restituït, encara que va dir que volia parlar primer amb Torra abans de prendre una decisió definitiva, el que segons diverses fonts ha provocat un conflicte amb ERC que estaria totalment en contra d’aquesta decisió i que està provocant un greu desacord amb el seu conseller.

De fet alguns mitjans han publicat que a restitució de Comín, i també de Lluís Puig, es podria veure complicada una vegada la seva extradició va ser rebutjada per Bèlgica en desestimar l’euroordre que pesava sobre ells, de manera que haurien de venir a Barcelona per prendre possessió, però segons altres fonts Comín i Puig poden ser investits legalment a Brussel·les sempre que sigui en presència del president de la Generalitat.

Segons les fonts consultades ERC voldria que Comín renuncies a l’acta de diputat ara que va a perdre el seu dret de vot a causa d’haver-se anul·lat l’euroordre.