La Justícia francesa vol dissoldre el Comitè per a l’Autodeterminació de Catalunya Nord

Catalunya NordRobert Casanovas, Me Codognes i Gérard Lenfant, responsables del Comitè per a l’Autodeterminació de Catalunya Nord, han informat que aquesta entitat podria ser dissolta per una resolució judicial, sota l’acusació “d’atemptar contra la integritat del territori nacional francès.

Ara fa poc més d’un any el comitè va ser creat a Perpinyà, i legalment registrat com associació, el 27 de gener de 2014, segons la llei de 1901, a la Prefectura dels Pirineus Orientals, i amb la seva publicació al butlletí oficial.

Aquesta associació estaria en el punt de mira de l’Estat, representat pel prefecte dels Pirineus Orientals, perquè vol organitzar una consulta popular d’autodeterminació a Catalunya del Nord, i per això, s’hauria procurat la llista de 300 mil votants  del departament.

El comitè vol fer dues preguntes als votants. La primera és: Està a favor de la gran Catalunya, ajuntant la Catalunya Nord i la Catalunya Sud en un Estat independent i sobirà”? i la segona: “Està a favor que Catalunya Nord es converteix en un estat independent i sobirà?

foto Comitè

Casanovas, Codognes i Lenfant, responsables del Comitè. Foto de L’Independant, 

Els responsables opinen que aquest és un enfocament responsable, democràtic i transparent. També afirmen que no han dit que anessin a declarar la independència. Només és tracta d’una reflexió intel·lectual. No som una institució. L’interès era conèixer  l’opinió dels ciutadans sobre el que està succeint a Catalunya, afirmen des del comitè.

Per aquesta dissolució l’estat francès argumenta que en els seus estatuts el Comitè formula consideracions, com que l’idioma català seria col·locat “sota la supervisió de la República Francesa del Departament dels Pirineus Orientals “o que” la dominació de la República Francesa a la Catalunya Nord, va conduir a un atur massiu, l’èxode dels joves, l’augment de la pobresa, la disminució dels nivells de vida i la destrucció del teixit econòmic. Per aquestes reflexions i per les qüestions plantejades en la consulta, es considera que hi ha un atac a la integritat del territori nacional.

El diari nord-català L’Independant, que recull la noticia, està realitzant una enquesta sobre si es creu que l’Estat francès té dret a intervenir contra el comitè per l’autodeterminació o no.