«

»

jul. 03

La llei del referèndum empara als funcionaris i ciutadans

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el vicepresident, Oriol Junqueras, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, entrant al paraninf de la UB per participar en l'acte de suport al referèndum l'1 de juliol del 2017 (horitzontal)ACN. La llei del referèndum, que es presentarà demà, regula la celebració de la votació i com anirà la jornada de l’1-O i es basa en resolucions de les Nacions Unides i del Tribunal de la Haia per justificar la via unilateral. Al preàmbul diu que és “la resposta a la frustració” que va provocar l’Estatut, segons ha avançat El Món a RAC1, mentre que El Matí de Catalunya Ràdio explica que la llei té en compte el pacte de drets civils i polítics de l’ONU, subscrits per Espanya.

“Aquesta Llei estableix un règim jurídic excepcional adreçat a regular i a garantir el referèndum d’autodeterminació de Catalunya”, resa l’escrit, al mateix temps que vol deixar clar que la llei “preval jeràrquicament sobre totes aquelles normes que hi puguin entrar en conflicte, en tant que regula l’exercici d’un dret fonamental i inalienable del poble de Catalunya”.

A més, també dona empara als funcionaris i ciutadans que s’hi impliquin d’alguna manera. “Totes aquelles autoritats, persones i empreses que participin ja sigui directament, ja sigui indirectament en la preparació, celebració i/o implementació del resultat del referèndum, queden emparades per aquesta Llei atès que desenvolupa l’exercici del dret a l’autodeterminació que forma part de l’ordenament jurídic vigent.

Aquí hi podeu llegir l’esborrany.

LLei referèndum.

Presentació al territori

La llei, que té 34 articles, un preàmbul i una disposició addicional i una final, serà explicada per tot el territori gràcies a la celebració de 200 actes que serviran per aclarir dubtes. El primer serà un cop presentada la Llei, demà al vespre, al Teatre Nacional de Catalunya (TNC).

La intenció és que es faci com qualsevol altra convocatòria electoral, això sí, amb dos canvis: es crearà la sindicatura electoral formada només per juristes nomenats pel Parlament per així substituir la junta electoral i s’habilitarà una comissió de verificació internacional, integrada per juristes i politòlegs de tot el món.

Només s’aprovarà si guanya el ‘sí’, però es tramitarà a finals d’agost al Parlament. Més tard es tramitarà la llei de transitorietat.

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: