La MAT soterrada a l’estat francès però no a l’Empordà. Valls dóna les gracies als alcaldes nord-catalans que van demanar el soterrament

matAvui Rajoy i el primer ministre francès, Manuel Valls, amb la presència del president català, Artur Mas, han inaugurat la línia de Molt Alta Tensió (MAT) entre els estats espanyol i francès, que tantes protestes ha aixecat a Catalunya pel greu impacte ambiental que significa per l’Empordà.

Però abans, en un altre acte  que demostra que Catalunya sense un estat està abocada a la residualització, el primer ministre de França ha reconegut la lluita dels alcaldes i societat civil del departament francès per evitar que passés el mateix que a Catalunya, com reconeixia Jean-Claude Peralba, l’alcalde de Vilamulaca al diari nord-català,  L’Independant, que ha dit que després d’una lluita que va durar més de deu anys, han aconseguit evitar que la MAT fes malbé el paisatge,  el que sí ha passat a Catalunya.

Per mes cinisme, en l’acte que ha tingut lloc a Montesquiu, hi era present Mario Monti, exprimer ministre italià, que quan era comissari de la UE, va prendre la decisió que la MAT s’havia de soterrar a França, però no a Catalunya.

En una reunió a, a Saragossa, l’any 2008, van decidir que des de Bescanó fins a Santa Llogaia, prop de Figueres, la MAT no seria soterrada i a partir de Santa Llogaia i en tot el territori francès fins a Baixàs, més amunt de Perpinyà, seria soterrada.