«

»

ag. 26

La pagina web de la Brigada Lincoln veu la independència de Catalunya com la fi real del franquisme

The VolunteerThe Volunteer, la pàgina web de l’associació Abraham Lincoln Brigade Archives (ALBA), entitat nord-americana dedicada a la investigació i la discussió sobre la Guerra Civil espanyola i al paper dels voluntaris nord-americans que van lluitar contra el feixisme, veu inevitable que Catalunya aconsegueixi la seva independència.

En un article titulat signat per Eric Smith i titulat: Franco’s Last Breath: On Catalan Independence (L’ultim alè de Franco: La independència de Catalunya), explica que Catalunya sempre ha desitjat la seva independència, i que encara que Franco va acabar amb l’autonomia de Catalunya sis mesos abans d’acabar la guerra, avui és evident que enmig de la recent disputa sobre la independència catalana, que aquest aspecte del franquisme segueix sent molt viu, i que la crisi a Catalunya podria ser l’últim alè del infame feixista.

En el seu article Smith alerta de les amenaces violentes, com quan un coronel espanyol i una Associació de Militars van demanar una acció militar si Catalunya s’independitzava, i que encara que el militar va ser cessat del seu lloc, donada la història espanyola, aquestes amenaces no es poden prendre a la lleugera.

La solució òbvia del federalisme ja pot haver passat, diu Smith, Rajoy hi va renunciar, titllant repetidament les ambicions catalanes de “broma”Però seran els líders d’Espanya els que exacerbaran la crisi amb hostilitats obertament violentes? ¿La UE es quedarà de braços creuats? La intransigència i la persistència de franctiradors sobre els catalans i la necessitat de desfer-se’n, és una tàctica franquista tant si els espanyols ho reconeixen com si no, sentencia l’autor.

En l’article es recorda que el sentiment anti-català ja va esclatar durant la Guerra Civil espanyola amb un munt d’atrocitats i que la principal motivació del feixisme per perllongar la guerra després que ja havia assumit el control era purgar desenes de milers de republicans i destruir Catalunya, i que per aconseguir l’Espanya nacionalista que Franco es va imaginar i que no havia existit històricament es requerien mesures extremes, com l’eliminació de tot el que estava relacionat amb Catalunya, esborrar la cultura catalana i iniciar un projecte de colonització interna portant espanyols d’altres parts del país i prohibint l’idioma català.

Quan es va reprendre la democràcia l’Estatut proposat pels catalans va ser retallat t en gran mesura i finalment va ser aprovat amb gran decepció amb un 40 per cent d’abstenció. Però ara els catalans d’ascendència no-catalana s’identifiquen clarament amb la cultura i en són part de, per la qual cosa fins i tot aquest segment demogràfic ha vingut a donar suport al moviment d’independència. El moviment no és “racial”.  Tot això ha despertat l’esperit latent de la independència, afirma l’articulista.

Avui en dia, escriu Smith, l’acritud de Franco amb els catalans es viu en les regions de parla castellana, on el discurs tots els dies d’alguns mitjans de comunicació fustiga els catalans en un llenguatge que sona estranyament similar al que se sentia als Balcans en el període previ als conflictes civils violents de la 1990, i recorda per exemple l’atac de catalanofòbia després de l’accident del vol de Germanwings.

1 comment

  1. Josep maria

    Aquet escrit es sensacional gracies

Comments have been disabled.

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: