«

»

abr 26

La terra més verda que fa 30 anys

zona verdaLa Terra té ara més superfície verda que fa tres dècades, segons un estudi internacional amb participació d’investigadors del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).

El treball, publicat a ‘Nature Climate Change’, apunta que la quantitat de biomassa verda ha augmentat de manera significativa al 40% de les regions del planeta des del 1982 fins al 2015, mentre que només en un 4% s’ha apreciat una pèrdua significativa de vegetació.

“Amb aquest estudi, hem pogut atribuir l’enverdiment del planeta a l’augment dels nivells de CO2 atmosfèrics provocat pel consum de combustibles fòssils”, segons ha assegurat l’investigador del CSIC, Josep Peñuelas. Amb més CO2, les plantes han pogut generar més fulles capturant-lo de l’atmosfera, durant la fotosíntesi. Gràcies a això, l’increment de la concentració d’aquest gas d’efecte hivernacle s’ha vist frenat.

Tanmateix, això no significa que l’augment de CO2 atmosfèric sigui positiu per al clima. Tot i aquesta quantitat més alta de fulles, “el canvi climàtic, l’augment de la temperatura global, l’increment del nivell del mar, el desglaç o les tempestes tropicals cada vegada més potents són un fet”, ha asseverat el científic.

A més, ha afegit que “l’efecte fertilitzant del diòxid de carboni cada vegada és més baix a mesura que les plantes s’aclimaten a aquest augment o troben a faltar altres recursos necessaris per créixer, com l’aigua o els nutrients, sobretot el fòsfor”, informa el CSIC en un comunicat.

Aquesta fertilització que exerceix el CO2 és el principal motiu (en un 70%) perquè la Terra s’està ‘enverdint’. L’estudi, a més, identifica altres raons que, segons han indicat els experts, caldrà seguir per veure com evoluciona la vegetació planetària: el canvi climàtic (un 8%), el nitrogen atmosfèric (9%) i els canvis d’usos del terra (4%). (Europa Press)

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: