Les candidatures “fantasma” del PP

PPDolors López i Sánchez Camacho a Lleida Foto: Àlvar Llobet

El que s’ha de fer per aparentar el que no es té: Representació

Per poder tenir representació municipal el PP recorre a tots els trucs legals possibles. En moltes poblacions els populars han d’inscriure candidats de fora de Catalunya, sense cap mena de vinculació amb els municipis on es presenten. Així  el PP ha omplert les seves candidatures amb persones de Madrid, Castella, Aragó, Bilbao, etc.

Alguns casos són els d’Antonio Sayago del Viso, un exregidor d’Alcorcón (Madrid), número 9 del PP a Fornells de la Selva, o Enrique Díaz Villanchao, natural Valladolid i que el 2011 es va presentar per un municipi de Biscaia.

També el número 7 de la llista del PP a Vilablareix és Rodrigo Sanabria Consa, membre de l’executiva del PP a Villanueva del Pardillo, a Madrid. A Porqueres,  trobem en el número 5 a Phonsavanh Keovilay, un estudiant d’Alacant o a la madrilenya María Isabel Abuin que és el número nou de la candidatura. A  Llambilles el candidat és Jaume Veray el president del partit al Gironès, que el 2011, sense cap tipus de vinculació amb el municipi. A la llista també hi trobem Juan Jesús Sesma Savirón, de Saragossa.

En altres llocs, com el Berguedà, el PP ha optat per presentar regidors a sis municipis de la comarca, on només amb un vot poden tenir representació. En aquests casos opten també per persones de fora de Catalunya,  o sense cap vinculació amb el municipi on es presenten ni amb la comarca. Es tracta de municipis de menys de 100 habitants o de 100 a 250 En els de menys de 100 habitants, que regeixen pels consells oberts, abans, tenien un sol representant, però de de les eleccions municipals del 2011, la xifra ha augmentat a 3.

Un exemple seria el  poble de Gisclareny ( 29 habitants), on CiU ha presentat només un candidat, que és l’alcaldable, el que deixarà dues places de regidor vacants. Una quedarà buida, però l’altra la podria ocupar, amb un sol vot una candidata que es diu Cristina García Rodríguez, que al poble no coneix ningú.

El  mateix passaria a Castell de l´Areny, Fígols, Quar, Sant Jaume de Frontanyà i Sant Julià de Cerdanyola.

A Girona, el PSC també ha hagut de recórrer a candidats de fora de la comarca o de la província, per poder omplir les llistes a les municipals.