Les conseqüències que poden tenir les declaracions del President Mas a la Repubblica

mas1Josep Maria Bellmunt i Bardas

Les declaracions del President Artur Mas al diari italià, La Repubblica, en el sentit de que en cas d’independència Catalunya no seria un membre automàtic de la UE, i que caldria demanar un règim transitori, sembla que han donat munició als unionistes espanyols. Només cal  veure les portades dels principals diaris de l’estat, i també catalans, amb un titular immediat i gairebé idèntic. El País, El Periódico, ABC, La Vanguardia i a molts d’altres es podia llegir: “Mas admet que Catalunya quedarà fora de la UE”.

Aquestes afirmacions, no desmentides, tenen conseqüències en diferents àmbits.

La primera és contradir la posició fins ara oficial del govern i adoptada per tot l’independentisme (partits, entitats, sindicats i empresaris afins al sobiranisme, etc..) en relació a la UE, donant sensació de poca fiabilitat i d’improvisació. Aquest discurs deia fins ara que no hi ha res escrit sobre la UE en aquest tema, i que davant d’una situació nova caldria adoptar estratègies noves. Que en lloc es sentencia que un nou estat format per persones, estructures administratives i econòmiques, que ja formen part  de la UE, hagin de sortir-ne, només pel fet de canviar de nom i d’estatus, i aquesta posició està avalada per polítics i analistes del més alt nivell. Ara, Mas ha dit, o ha insinuat el contrari, i deixa tot el discurs a l’aire.

La segona conseqüència és més greu. És fer passar  aquells que neguen el  més elemental dels drets democràtics, i que utilitzen sovint la mentida, la manipulació i la coacció, com a portadors de la veritat. Perquè el govern espanyol, l’aparell estatal, PP, PSOE, Rajoy, Rubalcaba, una part important del gran empresariat espanyol, i alguns dels molt ben remunerats funcionaris europeus, no s’han cansat de repetir el que ara Mas ha dit al diari italià, i això els presenta davant d’alguns com persones que tenen raó, gent seriosa i potser de fiar. Alguns ja hem escoltat comentaris del tipus: “Ja ens ho havien dit que haurem de sortir de la UE”, però és que ara el President ho ha signat i segellat…

La tercera conseqüència és doble, per una part no aprofitar el discurs del Partit Nacionalista Escocès (SNP), que ja havia treballat molt el tema de l’adhesió a Europa, senzillament només havíem de treure profit de la feina molt ben feta per l’SNP, i el més important, que pocs qüestionaven, i calia reforçar-la des d’aquí. No només es malbarata això amb les declaracions de Mas, sinó que es posa contra les cordes a l’SNP, un aliat natural, que ja està rebent les crítiques de l’unionisme britànic, que també treu profit de les paraules de Mas. Com a resultat de tot això Escòcia marca distàncies amb Catalunya, i representants del partit escocès ja han dit que són processos diferents i situacions diferents, i quedem aïllats en el conflicte dins d’Europa. A nosaltres, més que a Escòcia, ens interessa anar junts en alguns temes.

La quarta conseqüència, i potser la més important de totes, és l’efecte que pugui tenir el resultat de la consulta, o d’unes eleccions. Aquestes paraules poden aturar alguns votants, i donen credibilitat als partits espanyolistes a Catalunya, amb Navarro i Ciudadanos al capdavant. Si bé és cert que al votant netament independentista les declaracions de Mas no l’afectaran en absolut ni li faran canviar el sentit del seu vot, si que pot afectar a un percentatge d’electors, no molt elevat, però si suficient per fer decantar la balança d’una pregunta que ja d’entrada nosaltres mateixos hem posat de nota perquè guanyi el #SíSí (potser no hi havia més opcions), i en menor mesura, però també, el vot a partits sobiranistes en unes possibles eleccions plebiscitàries. Les paraules del President poden fer créixer el #No o el #SíNo, poc, però el suficient perquè l’independentisme perdi.

I no demanem al President que no digui la veritat, es clar que nosi és del tot cert i segur que quedarem fora de la UE, cal dir-ho, i ben alt, perquè tothom actui en conseqüència, però pel que sembla ningú pot saber de cert que farà la UE en cas d’independència de Catalunya, dependrà de molts factors, llavors perquè assumir d’entrada que en quedarem fora, no porta enlloc, perquè es desconeix. Cal replantejar-se molt seriosament les properes entrevistes del President Mas als mitjans, sobretot als internacionals, cal utilitzar la diplomàcia catalana( en tenim?), disposar d’una estratègia de comunicació ben planificada, i no caure en contradiccions. No ens podem permetre que sembli que cometem errors o caiem en contradiccions quan volem ser sincers, cal triar molt acuradament les paraules, perquè podem anorrear el procés i l’esforç de centenars de milers de persones. Si volem ser un estat, i que a l’exterior i també aquí tothom s’ho cregui, hem d’actuar des d’ara com a tal.

 

 

 

1 comment

    • Maria Vallès on 29 desembre 2013 at 19:42

    Potser algú pensa que els polítics de gran volada com és el nostre President no pensen, reflexionen i decideixen amb molta cura les seves manifestacions al públic abans de fer-les? si us plau…
    Els missatges en el món polític són molt complicats, i a vegades es diuen coses no per rés més que per aconseguir que l’adversari t’ensenyi les seves cartes, pura estratègia política senyors.

Els comentaris estan desactivats.