Les sancions a Fiat i Starbucks posen contra les cordes a Juncker l’aliat de Rajoy contra Catalunya

PP2La decisió de la comissària de Competència de la Unió Europea, Margrethe Vestager, de sancionar les multinacionals Fiat i Starbucks, no fa més que revifar el cas LuxLeaks, l’escàndol que va quedar al descobert l’any passat en relació als ‘tax rulings”, que 200 multinacionals van signar amb Luxemburg per evitar pagar impostos en d’altres països comunitaris. Un descobriment que llavors va posar en dubte el lideratge de Jean Claude Juncker com a  president de la Comissió, ja que era primer ministre del Gran Ducat de Luxemburg quan es van signar aquests acords.

Les “tax ruling“ són acords entre multinacionals i estats que impliquen un tracte tributari molt avantatjós per a les empreses en relació als impostos que han de pagar, amb tipus propers a l’1 per cent d’impostos, mentre els treballadors europeus han de suportar càrregues fiscals fins a 20 vegades més grans.

Ara la Comissió Europea ha acusat formalment les multinacionals Fiat i Starbucks d’evasió fiscal, i els reclama que retornin milions d’euros. Concretament la UE exigeix ​​a Starbucks i Fiat  60 milions per evasió fiscal, al considerar que els avantatges fiscals que van rebre Fiat  Luxemburg i Starbucks a Països Baixos, van ser ajudes estatals il·legals que han de ser compensades.

La imatge del president de la Comissió Europea i exprimer ministre de Luxemburg, Jean-Claude Juncker, que ahir va beneir l’acord del PP europeu a Madrid dient que no reconeixerien la independència de Catalunya, queda encara més tocada, i el més normal seria una dimissió

De moment la quantitat a retornar és només una estimació dels impostos” que la filial financera de Fiat a Europa (Fiat Finance and Trade) i Starbucks van deixar de pagar gràcies als beneficis fiscals que van rebre de Luxemburg i Països Baixos.