Mentre decideixen si faran “plebiscitàries” l’estat espanyol tanca abans d’hora el cens de residents a l’exterior per poder votar

mas junqu

Josep Maria Bellmunt

Mentre els nostres polítics i les cúpules d’una part de la societat civil estan “desfullant la margarida” de llista unitària o no, l’estat espanyol no perd el temps, i aquí o ni ens n’assabentem o no reaccionem, i la història porta camí de repetir-se. El 31 d’aquest mes de desembre, sí, d’aquí a 3 dies, els residents a l’exterior que no s’hagin inscrit a les ambaixades o consolats abans de finalitzar aquest 2014, no podran votar en el seu país de residència. Gairebé cinc mesos abans de la primera cita electoral fixada, i novament, sense cap avís oficial.

Molt possiblement els residents a l’exterior no han estat informats de cap manera, i així s’aplicarà la reforma de la Llei Orgànica del Règim Electoral General, que es va aprovar el 2011 amb els vots de PP, PSOE i també CiU, que va canviar la modalitat de vot per a ells, i va introduir el vot pregat, que obliga al votant a “pregar”, és a dir a demanar  el seu dret a votar en cada procés electoral als consolats.

Mapa-comunitats-catalanes-exteriorPerò és que ara el govern espanyol , de forma sorprenent, però de ben segur que no casual ( Catalunya o potser Rajoy prepara un avançament de les eleccions generals?), tanca el cens un mes abans del que estipula  la LOREG, que hauria de concloure el 31 de gener, com així va ser l’any passat per a les eleccions europees.

I tot això afecta de nou i molt als residents catalans a l’exterior, en el supòsit que es convoquin aquest 2015 les que han de ser les eleccions més importants de la nostra història, les autonòmiques, les famoses “plebiscitàries”. Si finalment és així, tots aquells catalans residents a l’exterior que no s’hagin inscrit abans del 31 de desembre del 2014, senzillament no podran votar a l’estat on resideixen.  Així de cru. A banda cal dir que només es poden inscriure com a residents temporals una vegada, sinó has de passar a ser resident permanent, amb la qual cosa es perd el dret a votar en les municipals a Espanya, tret que et tornis a empadronar al teu municipi.

Per això s’han d’inscriure al C.E.R.A. (Censo de los Electores Residentes en el Extranjero), però cal assenyalar que la inscripció en aquest  Registre comporta, la baixa automàtica de la Sanitat Pública a l’estat, al perdre la condició de resident a l’estat espanyol” (l’empadronament ). A la pràctica, ja no hi ha temps per fer-ho, perquè a les ambaixades i consolats cal demanar cita prèvia per poder-se apuntar al citat registre..

Aquests compatriotes ja van patir el boicot dels consolats espanyols a les a les eleccions al Parlament del 2012, quan 150.346 electors catalans que residien a l`estranger no van poder votar en les eleccions catalanes del 25N, i només 16.271 ho van poder fer ( un 5% del total). La majoria tampoc  haguessin pogut votar si el 9N hagués estat oficial.

Si realment el govern vol convocar aquestes eleccions “plebiscitàries”, sembla de nou un error impressionant oblidar els quasi 250.000 catalans de l’exterior, potser alguns ja estan apuntats al CERA ( de ben segur que una minoria), potser alguns es desplaçaran per votar, però una bona  estratègia passa per no perdre cap vot i de moment ni govern, ni Diplocat ni partits, ni grans organitzacions de la societat civil cuiden els detalls, i sembla que no estan per la feina fina, sinó per les grans declaracions i els vots per al partit, i si es vol guanyar la independència ( és vol?) cal fer-ho. L’estat espanyol si que ho fa, encara que no ho sembli.

1 comment

    • Carlos on 30 desembre 2014 at 14:08

    Avui vaig anar al consulat espanyol a Sydney i em van desmentir aquesta notícia. De fet em van preguntar si hi anava perque havia vist una notícia que deia això i que no era veritat.

Els comentaris estan desactivats.