Menystenint els símbols catalans. La bandera de Santa Eulàlia a Barcelona i el bust de Companys a Lleida

els casals del BornL’ajuntament barceloní que encapçala Ada Colau, sembla voler amagar qualsevol simbologia que recordi que els catalans una vegada van ser lliures i independents abans de l’ocupació militar espanyola i francesa. Per això, entre d’altres accions, ha enviat la bandera de Santa Eulalia, que representa la lluita del 1714 al magatzem municipal, i està intentant que el Born sigui un espai museístic despersonalitzat, esborrant qualsevol relació de l’edifici amb la Guerra de Successió i la Catalunya lliure prèvia a l’ocupació borbònica.

Quim Torra, ex-president d’Òmnium Cultural i ex director del Born, ha expressat en 18 piulades com de greu és l’actuació de Colau, pel que de simbòlic té la bandera de Santa Eulalia, i com el seu lloc natural a l’ajuntament, ara està ocupat per un retrat dels descendents dels resi que van acabar amb les nostres llibertats.

1. Estranya capital d’un país, la nostra, que guarda als magatzems el seu màxim símbol: la bandera de Santa Eulàlia.

2. Possiblement datada el 1319, convocava a les armes i era exposada públicament per alertar  q les institucions i llibertats eren en perill

3. Custodiada en el Trentenari, òrgan depenent del Consell de Cent, la litúrgia amb la que la ciutat la cuidava és literalment esborronadora.

4. La bandera va ser hissada per darrer cop a la casa de la ciutat el 24 de juliol de 1713, un dia abans que comencés el setge.

5. Durant tot el setge, a les nits, dotzenes d’espelmes enceses la vetllaven; els consellers, feien torns de guàrdia; el poble li resava.

6. La matinada de l’11 de set davant la gravetat de l’atac, Casanova decideix portar-la al combat, mentre els diputats porten creu Sant Jordi.

7. El Conseller en Cap, amb la bandera i acompanyat de la Coronela -és a dir, dels ciutadans de BCN, intenten un darrer contraatac.

8. Tot endebades. Amb la rendició, totes les banderes catalanes són cremades públicament. Miraculosament, algú la retalla i la guarda.

9. Al cap d’un segle i mig, reapareix. Víctor Balaguer l’exalça i passa a ser considerada un símbol de la ciutat. S’exhibeix al Museu.

10. Als any 90, desapareix del Museu i va a parar al magatzem municipal. Per l’expo del Born, la recuperem i es restaura.

11. . En aquest enllaç podeu veure els treballs de restauració: http://museuhistoria.bcn.cat/ca/node/1178. Acabats, forma part de l’expo “Donec Perficiam!”

12. S’havia parlat de retornar-la al seu lloc, a la Casa de la Ciutat. Però va a parar als magatzems municipals, on es troba ara mateix.

13. Com pot ser que el màxim símbol de la ciutat romangui als magatzems? Proposta: que presideixi el Saló de Plens de l’Ajuntament de BCN.

14. En l’actualitat, a l’actual Saló de Plens Carles Pi Sunyer, hi ha un quadre de la Reina Regent amb Alfons XIII.

15. A la Reina Regent, en visita a BCN per l’Expo Universal de 1888, se li va adreçar un Memorial de Greuges. Naturalment, no va ser atès.

Bust Companys a Lleida16. El seu fill Alfons XIII va ser un digne successor de Felip V, a qui va recordar en visita a BCN, oposant-se sempre a l’autonomia de Cat

17. Els ciutadans de BCN van defensar amb les seves vides la seva ciutat el 1714. Un quadre amb l’hereu del botxí Felip V president l’Aj.

18. Santa Eulàlia, la patrona, i la bandera de la qual representa els barcelonins, hauria de presidir el Saló de Plens.

Però l’ajuntament barceloní no està sol menystenint els símbols catalans perquè a la ciutat de Lleida, on governa el socialista Àngel Ros de la mà de Ciudadanos, el monument a un altre símbol de la lluita catalana, el president Lluis Companys, es troba en un estat lamentable, com ha denunciat també en una altra piulada i amb una fotografia, el periodista de NacióLleida, Àlvar Lobet Sotelo