Més proves que Colom va salpar de Pals (Baix Empordà) i no de Palos

Pals-Palos

araomai.cat/noticies/361

Des del Cercle Català d`Història(CCH) s`han aportat dades que permeten concloure que, al segle XV, la vila de Pals (Baix Empordà) tenia port.

La investigadora Eva Sans ha localitzat un albarà amb segell sigil·logràfic de la Cort de la Batllia del Castell de Pals a l`Arxiu de la Corona d`Aragó de Barcelona. El manuscrit, datat el 29 de juliol de 1406, demostra que Joan Abril, batlle de Pals, atorga a n`Antoni Vinyals, patró de llagut de Palamós, acta notarial per “haver carregat en el port de Pals una saca de farina que ha de descarregar a Barcelona. Això certifica que a la vila reial de Pals es realitzaven transaccions navals.

Sans ja va documentar en el seu dia que en el seu segon viatge, Cristòfol Colom va salpar des del port de Barcelona, i assegura que aquest document evidencia que el port de Pals estava operatiu el mateix segle que el descobridor va salpar.

Aquesta nova troballa permet seguir aprofundint en la tesi que Colom va partir en el seu primer viatge de la vil•la empordanesa en lloc de fer-ho de Palos de la Frontera (Huelva), que mai s`ha demostrat que hagi tingut port, com Jordi Bilbeny va qüestionar per primera vegada el 1990.

Joaquim Ullan, president del CCH, explica que Colom va poder salpar d`aquest port per diversos motius, com el fet de que era un lloc amagat i així els portuguesos no poguessin avançar-se, també perquè tenia una infraestructura capaç de dur endavant un projecte d`aquestes característiques, i finalment era vila reial propietat del rei Ferran el Catòlic i disposava de persones de confiança, com Joan de Gamboa, senyor de la vila de Pals.

Altres proves com un gravat antic de la sortida de Colom a Amèrica en que hi apareix una ciutat emmurallada, a Palos tampoc es te constància que mai hi hagi hagut muralla, i que segons els experts té moltes similituds amb el recinte emmurallat original de Pals.

Eva Sans, lamenta que el món acadèmic no contribueixi al revisionisme de la historiografia catalana. Defensora de la teoria de la catalanitat de Cristòfol Colom, diu que Colom no s`amagava, l`han amagat. Segons Sans, la història oficial està esbiaixada per fer desaparèixer el paper de Catalunya i de la Corona d`Aragó, abonant així la teoria que va iniciar Jordi Bilbeny, quan el 1990 va llançar per primer cop la seva teoria sobre el port