“Podemos és el camí oposat a l’independentisme”. L’entrevista a Suso del Toro en 12 punts

Cambrils-16401640: Comandaments catalans penjats a les muralles de Cambrils després de rendir-se de forma pactada a les tropes castellanes.

En una entrevista realitzada per Pere Cardús a Vilaweb, l’escriptor gallec, Suso de Toro, decidit defensor del dret a decidir del catalans, torna a descriure l’escenari actual de l’independentisme sense embuts, ni mitges veritats, i lluny dels discursos partidistes. Suso no combrega amb l’esquerra oficialista espanyola, però també desmunta alguns tòpics de l’independentisme oficial. Una visió molt contundent i clara de com es veu la situació des de fora i que cal llegir. Aquest és el resum amb un títol  que hem triat per cadascun dels 12 punts, sense treure les seves frases de context.

1/ Podemos no es cap solució

Retreu a Domènech, el representant de la marca Podemos a Catalunya, que digui que era possible reconstruir Espanya.

No veig possible que hi hagi el consens necessari per a renovar la constitució en un sentit positiu que pugui incorporar la nació catalana. Això és ignorar les resistències que hi ha a l’estat i, concretament, a Madrid., que té uns interessos particulars,

2/ Els independentistes no desapareixeran

No crec que la meitat de la ciutadania que vol un estat propi, pugui tornar enrere, i és el sector de la societat més dinàmic, amb més capacitat, més creatiu en tots els sentits.

3/ Manipulació del llenguatge

Si tens estat, hi ha moltes coses que queden resoltes. Un dels efectes que té no tenir estat propi és que l’estat espanyol manipula el llenguatge. El projecte nacional espanyol fa que el nacionalisme espanyol sigui invisible. La criminalització no de l’independentisme no és improvisada. Tot el grup d’intel·lectuals entorn del diari El Pais han elaborat un discurs anti-nacionalista. Han fet un esforç evident de demonització dels moviments nacionals català i basc.

4/ L’auge de l’independentisme?

No ha estat només la burgesia barcelonina. També hi havia altres sectors socials darrere d’aquesta voluntat de ser. La societat catalana va madurar a l’escollir un projecte no ètnic, sinó cívic.

5/ Sofriment per Catalunya

Si els catalans perden la seva capacitat de negociació a l’altra banda de la mesa amb l’estat espanyol, la societat catalana sofrirà molt.

6/ Debilitat de lideratge de l’independentisme

El problema no és la discrepància dins del sobiranisme sinó que hi ha una debilitat de lideratge del projecte independentista. En el projecte polític escocès hi ha un lideratge clar. La societat necessita catalana necessita confiança i necessita saber que hi ha fortalesa quan ha de fer una passa

7/ Via unilateral cap a la independència?

Administrativament i jurídica, es pot arribar a argumentar que sí. Però em sembla que és evident que no hi ha el suport social suficient per fer una via unilateral.

8/ Eleccions 26-J. Podemos és el camí oposat a la independència.

Crec que Podemos és la garantia de la continuïtat del projecte nacional espanyol. És una garantia per reformular-lo i, precisament, per mantenir-lo. Podemos és el camí oposat a l’independentisme. Potser hi haurà sobiranistes que votin Podemos,

Des d’una perspectiva històrica, és desastrós per Catalunya. Rendir-se sempre és un mal negoci. Una cosa és negociar i acceptar una solució. Una altra cosa és rendir-se. Per Catalunya, votar Podemos és rendir-se.

9/ Espanya i el reconeixement de la realitat nacional de Catalunya

No donaran res que no es guanyi des de Catalunya. Ningú a Espanya no oferirà res als catalans.

10/ El referèndum d’independència pactat

No és impossible. Dependrà del fet que els poders de l’estat pensin que el tenen guanyat per endavant, o si es veuen obligats a fer-lo.

11/ La comunitat internacional?

No. No hi haurà res per aquest costat. No es pot esperar res de la comunitat internacional. El que no farà Europa serà expulsar a vuit milions de ciutadans europeus. Només ho faria si els de Madrid decidissin ocupar Barcelona militarment. Si l’estat tragués l’exèrcit al carrer, Europa sí que intervindria, I ’estat espanyol seria expulsat de la Unió Europea. Però no entrarà en el procés polític de negociació.

12/ L’estat negociarà si Catalunya fa passes cap a la ruptura de forma unilateral?

No ho crec. El problema és d’hegemonia política. Però allò que està en joc ara és qui té més força. El joc és qui aconsegueix més del 50% del suport. Aquest és l’objectiu dels dos bàndols.