Puigdemont a Le Figaro: Ignoraré al TC si em suspèn de les meves funcions

Reportage Le Figaro CatalunyaEl diari francès, Le Figaro dedica un extens reportatge al procés independentista català. Le Figaro és el diari més antic de l’estat francès i la seva línia és conservadora.

L’article, signat per Mathieu de Taillac, titula: “Catalogne : entre Berga et Lérida s’expriment tous les tourments des futurs électeurs” (entre Berga i Lleida tots els turments dels futurs votants) i subtitula: “Tot i les queixes de Madrid, els independentistes catalans estan decidits a organitzar un referèndum d’autodeterminació l’1 d’octubre i per declarar la independència si guanyen”.

L’article,a doble pàgina, fa un recull de les dates més significatives que han portat al creixement del moviment independentista, des de la sentencia de l’estatut del 2010, al 9-N del 2014 o a la victòria de Junts pel Sí el 27-S del 2010, i acaba significativament amb el 1-O del 2017.

El diari explica la diferència entre Berga i Lleida. A la capital del Berguedà diu que només hi oneja l’estelada, i recull les declaracions de l’alcaldessa, Montse Venturós, que afirma que aquesta és una decisió del ple de l’ajuntament i que “l’estat espanyol no ens ha de dir que hem de fer”, i per això l’1-0 el govern català trobarà a Berga totes les facilitats per fer la votació, espais municipals i funcionaris municipals, en contrast amb Lleida on onegen tres banderes (la municipal, la catalana i l’espanyola) i on l’alcalde socialista, Àngel Ros, s’oposa a la votació apel·lant a la legalitat espanyola.

També es parla de l’efecte a la Catalunya Nord, d’on diu que el debat sobre el referèndum no és generalitzat.

Però el més rellevant és una entrevista amb el president català Carles Puigdemont. En la primera pregunta el president recorda que en cas de victòria del sí, 48 hores després de la proclamació dels resultats, que es pot allargar a una setmana o deu dies, “explicarem que Catalunya ha pres la decisió de convertir-se en un estat independent” i que s’obre un període de transició cap a la independència plena, cap a la transformació en un estat sobirà. I que aquesta transició comportarà unes eleccions constituents i la redacció d’una constitució, i que Catalunya no emergirà com estat independent fins que aquest procés no hagi finalitzat

En d’altres preguntes Puigdemont recorda que Catalunya té el dret a l’autodeterminació segons el dret internacional. Puigdemont explica que encara que el Constitucional suspengui el referèndum, seguiran endavant, perquè el seu compromís és amb el poble de Catalunya. Al preguntar-li que passarà quan la llei espanyola el suspengui de les seves funcions, Puigdemomt ho deixa clar: No acceptaré aquesta decisió, només el Parlament català em pot suspendre de les meves funcions. Cap suspensió evitarà que el poble català pugui votar.