Quan per portar una cinta groga s’executava als catalans

barret llaç groc

Imatge: Viquipèdia

La vergonyosa requisa de qualsevol peça de roba de color groc (des de samarretes a bufandes) que la policia espanyola i els responsables de seguretat, van fer als seguidors del Barça durant la final de Copa jugada el passat dissabte a l’estadi de l’Atlètic de Madrid i guanyada per l’equip blaugrana al Sevilla, no és un més que un altre capítol en l’intent de reprimir qualsevol símbol que recordi i denunciï la pèrdua  de llibertats, i que ens retreu al període més fosc dels començament del segle divuit.

Felip V ja va prohibir els llaços grocs als catalans. El groc era el color dels Àustries, enemics dels Borbons, juntament amb el negre. També era el color del príncep Jordi de Darmstadt que havia sigut lloctinent de Catalunya, abans de ser destituït, i que després va ser governador de Gibraltar, a part de que el groc era un símbol molt lligat als anglesos, potencials aliats dels austríacs i dels catalans, en forma de cintes grogues que usava l’Exèrcit del Parlament anglès durant la guerra civil d’aquest país.

El maig de 1705, el virrei borbònic  Francisco Antonio Fernández de Velasco y Tovar, alertava a Felip V de l’exhibició de cintes grogues per part de la població de Barcelona i d’altres pobles de Catalunya la festivitat de Sant Jordi, i ja prohibia el color groc.  La simpatia dels catalans per la causa austriacista era clara i la revolta contra Felip V era propera.

Així argumentava el virrei la prohibició segons es pot llegir al manuscrit “Recopilación de lo acaecido en la guerra de Sucesion” que es troba a la Biblioteca de Catalunya: “esparcían sus máximas en corrillos y contínuas tertulias desbaratando la pasión, que les hacía vivir ya no bien hallados, al parecer, en la quieta libertad que poseían, porque ya sólo atendían a su aduladora idea de que podían vivir con más anchuras. En esta situación publicaban su parcialidad adornándose con el color amarillo …/… y creando discordias entre las familias alineándose unos a un Príncipe y otros a otro.»

El 28 de maig del 1705, va ser Felip V, el que va fer publicar un ban anunciant la prohibició del color groc sota pena de mort.

Els historiadors Antoni Muñoz i Josep Catà, experts en la Guerra de Successió, citen el mercader i polític català, Salvador Feliu de la Penya, que relata que la primera execució va tenir lloc tres dies després de publicat el ban. “El día 31, se aorcò un paysano por llevar un listòn amarillo en el sombrero.”

Sembla ser que el 19 de juny es van executar altres dos veïns de Molins de Rei: “Mandò Velasco ahorcar a dos Moços de Molins de Rey por hallarles fuera de la ciudad, y llevar cintas amarillas” i no només això sinó que després va fer passar a dos nois, possiblement parents seus per sota la forca per escarni i exemple. “y a dos muchacos mandò passar bajo la horca”. Va fer passar s, era una mesura despietada i difícil d‘imaginar en un cap assenyat.”.

El 27 d’agost, quan la flota aliada ja assetjava Barcelona, Velasco informa al ministre de Secretaría del Despacho de Guerra y Hacienda José de Grimaldo que li han portat dos presoners, sembla ser que dos miquelets, que també van ser executats per portar llaços grocs “… de estos el uno hera de Barzelona y el otro de Vique, y haviendomelos trahido a las onze de la mañana, a las seis de la tarde ya estaban ahorcados, y colgados al pescuezo sus sombreros con las zintas amarillas…”.

Finalment el 9 d’octubre la resistència interior i les tropes aliades van obligar a les tropes borbòniques a capitular. Al barri de la Ribera la revolta va ser especialment intensa intentant evitar que el virrei fugis i s’emportés els presoners acusats de conspiració. Una vegada la ciutat en mans dels aliats comandats per Peterborough,  i gràcies també a la intervenció del Consell de Cent, Velasco i altres alts càrrecs borbònics van aconseguir salvar la vida.

El 22 d’octubre entrà a Barcelona l’arxiduc Carles, i el 7 de novembre de 1705 jura les constitucions catalanes i és proclamat rei amb el nom de Carles III.