«

»

nov. 01

Què passa amb la consulta? Una anàlisi tècnica del Nou 9N

Urnes 9NLluís Turró

Informàtic. President de la Fundació TIC

Hi han hagut tants canvis en els darrers dies i es diuen tantes coses, que ja no sabem que hem de pensar respecte a què passarà el 9 de novembre. Bé, una cosa és segura: el 9 de novembre anirem a votar.

Si féssim cas de l’estat espanyol pararíem boixos. Segons ells, el primer 9N era il·legal i el nou 9N no dóna garanties democràtiques. El fons real el coneixem tots, no volen que ens expressem i que el fet pugui quantificar-se. Perquè sí, això ja no és la Via Catalana cap a la Independència, ni l’Ara és l’hora, units per un país de tots, el 9N es pot comptar i el resultat els hi fa por.

El primer 9N era d’allò més senzill. Tenir el cens disponible permet simplificar el protocol d’admissió del vot. Simplement mostres el DNI al lloc on t’han assignat i els encarregats de la mesa fan una creueta al teu nom. I apa, a votar.

Aquest nou 9N ja no és així. Al no haver-hi cens cal fer primer un registre del votant, just abans d’emetre el vot. Com a resultat, el procés de votació serà més lent.

Entès que el nou 9N és més complicat, un dedueix ràpidament que caldran més meses. Si volem tenir èxit, hem de posar-hi tot, oi? I tot vol dir: tot.

 

Els responsables del 9N

El primer 9N era convocat pel MHP del Govern. El dispositiu que es posava en marxa era el mateix que en unes votacions normals. Com aquest 9N és il·legal, impugnat per l’estat i suspès cautelarment pel TC, acatem i no es fa.

El nou 9N s’inicia un cop suspès el primer 9N, però la posada en marxa la fa la societat civil. És a dir, el nou 9N el fem nosaltres. En som els responsables.

 

Els recursos, anem a posar-ho tot

La Generalitat i els ajuntaments cedeixen locals per instal·lar-hi les meses. Milers de voluntaris de tota Catalunya estaran el nou 9N en aquestes meses, fora informant a la gent de com votar i els dies abans fent bustiades, creant comissions i deixant-s’hi hores i salut, si cal.

Donat que el procés de votació és més lent el nou 9N que no ho era el primer 9N, s’entén que tindrem més meses i, en general, més recursos. Doncs, malauradament, no és així. Fins i tot hi han menys punts de recollida que en les anteriors consultes iniciades a Arenys de Munt. Amb els recursos actuals, es podrà recollir un quart dels cens total. La majoria silenciosa tindrà encara llarga vida.

Ah, recordeu qui són els responsables del nou 9N, oi?

Nosaltres.

 

Per què dic que la recollida de vots serà lenta?

Si comptem que per cada vot calen 2 minuts, tenim un ritme constant d’entrada de vots, hi han 6.000 punts de recollida i serà obert 11 hores, ens dóna un total de 1.980.000 vots. Tenint en compte que el cens és al voltant dels 6 milions, voten els majors de 16 anys, ens dóna una capacitat de recollida de ⅓ del cens. No tindrem un ritme constant, ni totes les hores seran hàbils. En recollirem menys.

Finalment no hi haurà comprovació de duplicitat de DNIs en línia. Aquest sistema hauria estat lent, però un cop validat un DNI, el vot es podria emetre amb total seguretat. Vot a la urna, vot vàlid.

Hi ha un sistema per saber si es vota on toca: introduir les dades de població, carrer i cognom del DNI i veure si es correspon amb el lloc de votació. Això alentirà encara més l’entrada. Sinó es fa així, i només es comprova el cognom, a llocs com Barcelona es podrà votar a tants punts com hi hagi, simplement anant a la mesa que toca per cognom.

Sembla que a llocs com Barcelona els ordinadors estaran connectats per xarxa i es podrà saber si hi ha una duplicitat via consolidacions periòdiques de les bases.

Sigui com sigui que es faci, la duplicitat de DNIs no és sabrà fins que no es consolidin les bases. I el problema no és tant haver descobert una duplicitat, sinó què fas llavors. El vot és secret, no pots extreure el duplicat. Tota l’urna queda fora.

 

No hi ha temps per la queixa

No hi ha temps per queixar-nos, només hi ha temps per participar. L’èxit d’aquest nou 9N l’han deixat a les nostres mans. Si surt bé, això sí, n’hi haurà uns quants que voldran endur-se el mèrit. Res, no dubteu, el mèrit és nostre. Molt nostre.

Ho és, perquè podríem dir-los que la promesa de fer-ho bé el 9N era seva: Govern, ANC i Òmnium.

Ho és, perquè quan es va començar a saber com seria aquest nou 9N, no va haver-hi cap protesta, tot i que molts catalans volíem la desobediència. Sí, aquella que ara no toca.

Ho és, perquè malgrat el nyap que ens han deixat, acabarem demostrant que volem la independència.

 

Voldria que els hi quedés clar

M’agradaria no convertir aquest nou 9N en una festa més. Jo no aniré a votar per demostrar res a l’estat, ni a la comunitat internacional. Hauria estat així el primer 9N. Aquest nou 9N vaig a votar perquè els nostres governants entenguin d’una vegada el que esperem d’ells.

Penseu què hauria passat si, vist que no es podrà recollir ni la meitat del cens, els catalans ens haguéssim plantat. Amb quina cara ens dirien que no ha pogut ser, després de tanta promesa. Estem donant una sortida digna al nostre Govern, estem deixant que puguin dir: el 9N es va poder votar.

Voldria que aquest cop els catalans demanéssim a canvi fermesa en els propers passos. I un debat obert respecte la DUI. Prou eufemismes. I donada la inoperància de l’ANC a l’hora de protestar les decisions del Govern, haurem de trobar la manera de aixecar la veu.

Perquè ARA SÍ TOCA.

1 comment

  1. Arnau

    Qui farà el recompte de vots i qui custodiarà els vots i qui farà la validació del recompte?

    Esperava més d’una anàlisi tècnica.

Comments have been disabled.

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: