Quin cost econòmic suposa per l’estat mantenir el desplegament policial espanyol a Catalunya?

Vaixells policies espanyols Port Barcelona

Poc s’ha parlat fins ara de l’enorme despesa que suposa per l’estat espanyol el desplaçament de més efectius policials a Catalunya. No es disposa dades públiques facilitades pel govern de Madrid.

Segons “Estrella Digital”, un mitjà proper al PP, la compensació econòmica, encara que no confirmada, per a cada agent,seria d’uns 600 euros (s’enten que mensuals) en concepte de dieta per poder fer front a les despeses de pensió completa que oferirà el vaixell, és a dir, allotjament i manutenció, i a part també rebran entre 30 i 40 euros per cada dia que estiguin desplegats a Catalunya. Segons aquest mitjà si l’estada a Catalunya és més curta del que s’esperava, els agents hauran de tornar l’excedent dels diners avançats i si s’allarga en el temps hauran de posar diners de la seva butxaca, encara que després se’ls reemborsarà.

Si considerem que hi ha al voltant d’uns 5.000 agents desplaçats, segons els mitjans, el cost diari només dels 40 euros que rebrien suposaria uns 200.000 euros al dia. La dieta de 600 euros mensuals suposaria un cost de 100.000 euros per dia i de 3.000.000 euros al mes. A això cal afegir altres despeses com benzina, desplaçament de vehicles i material, etc.

Per la seva part el diari “El País”, cita una resolució de la Comissió Interministerial de Retribucions, per la qual s’eleva de manera significativa l’import de les dietes que cobraran els centenars de policies i guàrdies civils que han de desplaçar-se a Catalunya.

Segons aquest document les dietes d’allotjaments s’eleven fins als 150 euros, independent de la categoria del funcionari policial, i explica que fins ara els agents bàsics rebien per aquest concepte 48,92 euros. El País també diu que els agents que estan sent allotjats en els creuers atracats als ports de Barcelona i Tarragona no rebran cap d’aquestes compensacions, ja que el cost és assumit des del primer moment pel ministeri (però no diu quin cost suposa pel ministeri ni d’on treu la partida pressupostaria). Sempre segons El País, l’ordre, encara que porta data del 19 de setembre, té caràcter retroactiu i s’aplicarà des del 12 de setembre.

També cal afegir-hi el preu de les hores extres. Segons la nota  a la que diu ha tingut  accés “El País”, la jornada dels guàrdies civils estava fixada en 37,5 hores setmanals. Ara passarà a ser de 48 hores amb un descans setmanal de 24 hores.  No obstant això, es recorda que entre el 29 de setembre i el 2 d’octubre els agents no podran gaudir d’aquest descans.

El preu dels tres vaixells on estan allotjats els policies espanyols no es coneix, però es parla d’uns 300.000 euros per dia, al menys així ho va dir el conseller de Territori Josep Rull, en una piulada des del seu compte de Twitter, el que significaria 9.000.000 euros al mes. Els tres vaixells tindrien una capacitat per a 6.000 persones segons informa “El Periódico”.

Amb aquestes dades el preu diari del desplaçament policial espanyol a Catalunya podria estar al voltant d’un mínim d’entre 600.000 i 800.000 euros al dia, en funció de les dades que ofereixen els diferents mitjans. Un mes d’estada a Catalunya suposaria un cost mínim pel govern de Rajoy d’entre 18 i 24 milions d’euros.