Rajoy, descol·locat

Roda de premsa Puigdemont Rajoy

Pau Miserachs

President del Grup d’Estudis Polítics

Hem vist a Barcelona, aquest divendres 18 d’agost, un Rajoy descol·locat des de la seva arribada “per coordinar els serveis de l’Estat”, segons deia. Quan va arribar ja  estava pràcticament  tot fet. Mossos d’Esquadra havien fet la feina d’acabar amb els terroristes. Però no es va reunir només d’aterrar amb el President de la Generalitat, el Conseller d’Interior i el cap dels Mossos. Tampoc van convocar Mossos, després de l’atemptat, a la reunió de coordinació celebrada a la Delegació del Govern espanyol a  Barcelona, on sí hi eren presents Guàrdia Civil i Policia Nacional. Què es proposaven doncs els nouvinguts, quan no reunien mèrits per posar-se cap medalla ni reconeixement?

Inimaginable per Rajoy i “troupe” que els mèrits de la feina ben feta, també sanitària i d’emergències, fossin per les institucions i la ciutadania de Catalunya que es va bolcar, persones donant sang, taxistes transportant gent sense cobrar, hotels oferint habitacions també sense cobrar, i la tasca de seguretat feta per les forces policials catalanes, que tant han menyspreat al CITCO, amb les Juntes de Seguretat no celebrades i la seva marginació forçada a Interpol fins fa ben poc, sabent el Govern espanyol que Catalunya era un lloc problemàtic pel yihadisme emergent.

El President Rajoy i “troupe”, van haver de donar-se per vençuts, callar i seguir el President Puigdemont, amb mirada i veu perduda. Venien a Barcelona a predicar la importància de la unitat d’Espanya per lluitar contra el terrorisme, difondre la doctrina oficial de la temença. Era per ells molt important aquesta oportunitat per intentar desorientar la gent catalana de cara al referèndum. Però es van trobar que Catalunya, contràriament al que pensaven, va fer demostració de capacitat i es va mostrar com un país organitzat, eficient i eficaç, davant d’un atemptat terrorista consumat per enemics de la civilització i les llibertats.

Es van presentar divendres 18 a les12 hores, a la Plaça Catalunya al moment del minut de silenci, just per la foto oficial i les TV i van desaparèixer, com qui fuig d’un lloc hostil,  sense anar a depositar ni un ram de flors a l’escenari de l’horror que era el que la gent esperava d’ells. Els va sonar malament el crit unànime de les més de cent mil persones concentrades, de “no tenim por”? Tots defensaven que el terrorisme no té lloc a les societats de pau.

Era impactant aquest dissabte 19 d’agost veure les Rambles. La gent ramblejant en silenci. Peluixos, flors, espelmes, notes als llocs on van morir molts, petits i grans. Gent escrivint missatges a terra i en posts que penjaven a la paret d’un quiosc. La Rambla era i serà durant dies dels pelegrins que preguen per una vida en llibertat.

Si es pensaven que podrien aprofitar els atemptats de Barcelona i Cambrils per donar un cop al procés, exhibint amb un discurs i un passeig, una excel·lència i solidaritat ”oficial” espanyola amb Barcelona, amb el dol de molta gent, de 28 països, el resultat és negatiu pel Govern espanyol. Un atemptat no ens farà desistir de dir que som un poble que vol ser lliure de tenalles. Catalunya ha demostrat que pot resoldre els seus problemes de seguretat sense necessitat dels cossos policials espanyols. Els catalans som forts i res ens farà por ni ens farà caure.

Mossos d’Esquadra, i qui va dissenyar la seva organització i preparació, han demostrat ésser un símbol de Catalunya que mereix un reconeixement i una distinció internacionals per la seva brillantor i professionalitat. No creiem que a Espanya els reconeguin cap distinció abans que els donin la Creu de Sant Jordi. Primer preferiran lliurar una medalla a la Verge dels Desemparats. Ja hi estem acostumats a una irresponsabilitat que volem deixar enrere.

2 comments

  • Marc on 23 agost 2017 at 11:30

  “van TENIR QUE donar-se per vençuts”… com ho farem també amb la redacció, pobre català!

   • araomai on 24 agost 2017 at 18:16
    Author

   Corregim.
   Gràcies

Els comentaris estan desactivats.