Ramon Cotarelo: La desobediència civil és desobediència fiscal

Ramon CotareloEn una entrevista a Vilaweb, el catedràtic de ciències polítiques i politòleg, Ramon Cotarelo, explica la seva visió de la situació actual i del futur del procés. Cotarelo posa sobre la taula alguns dels escenaris possibles, però hi ha dos punts que volem ressaltar.

El primer és la unilateralitat. Pel catedràtic madrileny no hi ha cap possibilitat d’un referèndum acordat amb l’estat, i una repetició del 9-N no seria la millor opció, sinó que veu molt millor que el Parlament rebés un projecte de constitució de la república catalana elaborat pel Consell Assessor per a la Transició Nacional, l’aprovés i el sotmetés a referèndum.  Per Cotarelo això seria tan il·legal com allò altre des del punt de vista de la legalitat espanyola, però tindria molta més força perquè seria una decisió del Parlament.

L’altre punt que cal destacar es quan parla de desobediència. Per Cotarelo si la via de desobediència es generalitza i és assumida per les autoritats catalanes, el govern espanyol actuarà, pressionat pel Parlament, l’opinió pública i, especialment pels mitjans de comunicació.

Com reaccionaran els Mossos d’Esquadra quan els arribi una ordre de detenir dirigents polítics catalans? es pregunta. Pot passar qualsevol cosa, diu Cotarelo, i què passarà si els catalans comencen a pagar els imposts a la hisenda catalana? Com va començar la desobediència civil teoritzada per Henry David Thoreau? pregunta Cotarelo. Amb la desobediència fiscal…respon l’entrevistador

Exacte! diu Cotarelo. Thoreau va dir que tenint en compte la injustícia i la iniquitat de la guerra entre els Estats Units i Mèxic, ell no pagaria els imposts al govern. És així com va començar la teoria de la desobediència civil. Fou una desobediència fiscal.