«

»

des. 19

Hi ha una majoria que votaria no a la independència? Analitzant els resultats de l’enquesta d’opinió del CEO

Avui s’ha rebut amb certa sorpresa el darrer sondeig del CEO que donava per primer cop en molt mesos, encara que per poc, una majoria contraria a la independència de Catalunya ( 45,3% contra 44,5%). Però analitzen amb més cura l’enquesta trobem alguns factors que fan dubtar dels resultats.

El primer que sobta és que el federalisme ha passat d’un 20% a la primera onada d’aquest any a un 28,9 al desembre (gairebé un 9% més de suport), però el partit que defensa aquesta via el PSC, tenia molta més intenció de vot a primers d’any ( 7,2% al Parlament i 12,4% al Congrés) que ara al desembre (4,8% al Parlament i 7,9% al Congrés).

Els partidaris de que Catalunya sigui un estat independent eren un 45,3% a l’octubre ara només el 36,2% ( pèrdua d’un 9%), no impossible, però sorprenent canvi en tant pocs temps.

Imatge 1

Comparativa entre la pregunta realitzada a finals del 2013 i l’actual on s’elimina l’abstenció

La pregunta sobre la independència s’ha modificat, i ara no es demana per l’abstenció, sinó que senzillament es pregunta: “Vol que Catalunya esdevingui un estat independent”?, sí o no, quan en la 3a onada del 2013 es preguntava: “Si demà es fes un referèndum per decidir sobre la independència de Catalunya vostè que faria”, i es donaven tres opcions, votaria a favor, votaria en contra o s’abstindria. Al no fer la darrera pregunta ara l’abstenció se suma  indirectament al no, tot i així la majoria de mitjans s’han apressat a publicar que el no a la independència guanya al sí (no és cert perquè no es pregunta directament que es votaria).

També a la primera i segona onada, en la que però es demanava que es votaria el 9N,  el sí guanyava absolutament (57% sí i 81% sí sí),

imatge 2

Sondeig del ICPS

Però el que acaba de posar seriosos dubtes sobre aquests resultats és, com molt encertadament ha citat per twitter, @Full_de_Ruta, que un altre sondeig  realitzat per l’Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que es va iniciar el 12 de novembre, 3 dies després de la celebració del procés participatiu del 9-N, i va finalitzar el 6 de desembre, i amb un marge d’error del 2,9 i un percentatge de confiança del 95%, els mateixos exactament que l’enquesta del CEO, dóna uns resultats absolutament contraris. Al preguntar sobre la intenció de vot en un referèndum per la independència de Catalunya, un 49,9% hi votaria a favor, un 27,4% en contra i un 17,8% s’abstindria.

Tot plegat força curiós, encara que al final com sempre, les enquestes són això, possibilitats, i si es vol saber la realitat, no cal més que fer un referèndum vinculant .

 

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: