«

»

febr. 06

Ressò mundial del judici contra el 9-N

Judici contra el 9-NLa mirada internacional està enfocada, avui, en Catalunya. Mitjans de tot el món s’han fet ressò de la mobilització de la ciutadania catalana per donar suport a l’expresident de la Generalitat Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau.

“Espanya: l’any es preveu crucial per la qüestió catalana”. Així titula Le Figaro un article on es destaca que el judici “serà la primera manifestació de força, que serà decisiva per al procés separatista” i subratlla que més de 40.000 persones estan inscrites per donar-li suport a les portes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Més suau titula el també rotatiu francès Les Echos, que recorda que “l’expresident català [anirà] a judici per haver organitzat el referèndum” i que pot ser inhabilitat per deu anys. El mitjà citat es fa ressò del referèndum escocès i ho compara amb la situació a l’Estat on Mariano Rajoy “no s’ha mogut ni una polzada”. Precisament per això, l’article assegura que “el judici a Mas promet ser el començament d’una nova onada de febre separatista”.

En aquesta mateixa línia, Le Monde qualifica Mas de “protagonista” i creu que aquest “és el desafiament més greu que enfronta Espanya el 2017”, que prova amb l’Operació Diàleg d’acostar posicions amb Catalunya.

Desafiament en el judici

Pel britànic The Guardian, Mas “està desafiant davant del judici” per haver assegurat que “no ha de demanar disculpes perquè es prepara per anar a judici pel seu paper en el simbòlic referèndum d’independència organitzat fa tres anys”.

Aquest rotatiu posa de manifest que mentre té lloc aquest judici, “les tensions entre Madrid i Barcelona van en augment” i encara més tenint present que el Govern celebrarà sí o sí el referèndum vinculant aquest any malgrat tots els cops de porta del Tribunal Constitucional i perquè, a més, “Mas i els seus companys de campanya creuen que el judici pot servir per guanyar més gent a la seva causa”. El mitjà citat també recorda que tot plegat té lloc, a més, després que dijous tinguessin lloc diferents detencions el marc de l’Operació Pika.

Punt d’inflexió

“Punt d’inflexió”. Així es presenta el judici d’avui per Politico, que posa especial èmfasi en el fet que “la rebel·lió catalana s’acosta a una nova i decisiva fase que posarà a prova el compromís del moviment independentista amb la secessió i fins a quin punt el president espanyol està disposat a resistir el desafiament”.

Pel rotatiu nord-americà, el judici també “augmentarà la tensió entre Madrid i Barcelona” i augura que hi podria haver una nova onada de judicis, aquesta vegada pel president del Govern, Carles Puigdemont, i tot el seu gabinet, mentre Madrid protagonitza el “diàleg dels sords”.

Esperar el vot

Pel The Times, “els catalans esperen el vot de la secessió” mentre té lloc el judici i “els separatistes esperen que el martiri polític d’Artur Mas pugui ajudar a galvanitzar el suport al referèndum” i, igual que el The Irish Times, es fa ressò de la quantitat de catalans que seran avui davant el TSJC per donar suport a l’expresident i les exconselleres.

De fet, el mitjà irlandès és l’únic que deixa per escrit el lema que protagonitzarà la protesta d’avui, que és “el 6 de febrer, tots estem a judici”. (ACN)

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: