«

»

set. 10

Resum de les explosives declaracions de Varufakis sobre Catalunya: Madrid està sent idiota. Franco segueix viu

Pressekongerenz anlässlich des Trefens zwischen Bundesfinanzmin

El popular ex-ministre de finances grec, Gianis Varufakis, un dels referents de l’esquerra catalana i espanyola, ha fet unes explosives declaracions al diari Huffington Post en les que carrega contra el govern de Rajoy per com està tractant el procés català.

Malgrat la insistència de l’entrevistador, que intenta continuadament fer preguntes a  Varoufakis sobre els problemes que generaria una Catalunya independent, l’ex-ministre grec respon amb contundència acusant el govern de Rajoy. Aquí us deixem un petit resum en frases curtes, sense treure de context el que ha dit.

No veig un paral·lelisme entre el Brexit i Catalunya. El Brexit va ser el resultat d’un provincialisme militant de tints xenòfobs sobretot impulsat per gent marginada per l’establishment i en contra de la Unió Europea. Els catalans no són així. Primer, no són racistes o xenòfobs. I en segon lloc, volen ser part de la UE. Simplement no volen ser part d’Espanya. No és el mateix. La comparació adequada és entre Catalunya i Escòcia.

Tots els pobles tenen dret a la lliure determinació. Això ho recull la Carta de Nacions Unides de 1945. En tot cas, suposi que la gent de Rodes a Grècia, és un exemple fictici, vulgues separar-se de Grècia: Tindríem la resta de grecs dret a dir no? No ho crec.

– No vaig a donar suport particularment aquest referèndum, però al mateix temps no m’oposo a la idea d’un referèndum. El que m’agradaria en qualsevol país és que, si una regió vol fer un referèndum, la Constitució es canviï perquè no sigui il·legal fer-ho. Així és com han de ser les constitucions democràtiques.

Eslovènia mai va ser independent. Per què els vam deixar formar un Estat? Perquè es va pensar que si volien havien de poder fer-ho.

El moment en què comences a reprimir perquè alguna cosa no succeeixi perds l’argument, la capacitat de crear la cultura de la llibertat que en últim terme és el que únic que permet a la gent romandre unida.

Catalunya no perdria la protecció del BCE. EL BCE coneix perfectament la fragilitat del sistema bancari a Europa i trobarien una fórmula de manera fàcil per estendre l’assistència de sistemes de liquiditat. –

La democràcia necessita dos pilars bàsics. Un és el principi de la majoria, que s’expressa ja sigui en eleccions o referèndums. L’altre és la protecció de les llibertats civils, per prevenir la dictadura de la majoria.

Crec que Madrid està sent molt idiota. L’esperit de Franco segueix viu. Si el referèndum s’hagués celebrat l’any passat, haguessin guanyat els unionistes i assumpte acabat. Però, com el PP no pot treure de sobre el seu passat franquista i les seves tendències autoritàries, està creant un drama i agreujant la crisi catalana molt més.

Madrid els vol aixafar (als catalans) per donar-los una lliçó. No és la manera de crear estabilitat i un sentit de pertinença.

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: