«

»

oct. 01

Salzburg: Al·legat a favor del referèndum català davant de centenars de representants internacionals

IRE

Un altre acte que la diplomàcia espanyola no ha pogut censurar

L’Institut de les Regions d’Europa (IRE), amb seu a Salzburg ha atorgat el seu Premi de Periodisme 2016 a la a llicenciada en traducció i interpretació per la Universitat Pompeu Fabra, i resident a Barcelona, Krystyna Schreiber (Dresden, 1976), pel seu llibre “La traducció de la independència. Com els catalans ho expliquen, com nosaltres ho entenem”.

Aquest és el discurs d’acceptació de l’autora en l’entrega del guardó, que va fer en anglès, davant nombrosos representants de ciutats europees, regions i institucions, i membres dels diferents consolats, entre els que s trobaven representants d’Àustria, Alemanya, EUA, Croàcia, Polònia, Sèrbia, Eslovènia, Eslovàquia, República Txeca, Suïssa o Bòsnia Hercegovina, de la Comissió Europea i del Parlament Europeu.

Aquest ha estat està el seu discurs d’acceptació del premi.

Benvolguts senyors,

És per a mi un gran honor avui aquí amb vostès, trobar-me en aquesta ciutat de Salzburg, i que se li permetés obtenir aquest premi.

Vinc d’Alemanya oriental i visc a Barcelona des de fa gairebé 15 anys. Durant els últims 6 anys, he seguit amb gran interès la mobilització pacífica dels ciutadans de Catalunya. Com vostes saben, més del 75% de la població català desitja un referèndum vinculant sobre el seu futur polític. Per desgràcia a l’altra banda de la taula no hi ha absolutament ningú que vulgui escoltar-s’ho ni negociar.

Krystina SchreiberKrystyna Schreiber

També he observat que és aparentment molt difícil transmetre fora de la comunitat, els problemes i les esperances dels ciutadans de Catalunya, ja que no tenen estat darrera seu. Durant molt temps les notícies internacionals d’aquest moviment eren negatives i molt lluny de la realitat que es podia observar in situ. Especialment per a ocasions com l’11 de setembre, quan més d’un milió de persones s’uneixen per realitzar enormes manifestacions organitzades pel moviment de drets civils – no pels partits polítics o el govern – amb el seu desig d’un plebiscit per donar el pes. I tot sense un sol vidre trencat. Això sens dubte ha de ser una bona notícia.

És per això que he triat de publicar aquest llibre. A causa de que en última instància, a la democràcia tracta de la comprensió mútua i la dignitat, els valors que són totes les pedres angulars del projecte europeu.

Catalunya ha estat un participant actiu d’aquest projecte europeu, fins i tot abans que Espanya s’adherís a la UE ara fa 30 anys. Els catalans perceben a Europa com la seva llar natural i hi volen donar suport amb totes les forces. El fet és que en els últims 10 anys Catalunya s’ha convertit en la pàtria d’un milió i mig d’immigrants, que han vingut d’arreu del món; Actualment només el 32% de la població de Catalunya té orígens catalans. Recentment, el govern català ha ofert a proporcionar refugi a 5.000 refugiats de Síria, un dels grans desafiaments de la UE. Per a mi, com alemanya, també és de destacar que no hi ha un sol representant dels partits d’extrema dreta al Parlament català.

Per tant, sembla particularment important en aquest moment de grans reptes per a la UE, de donar la possibilitat que els ciutadans de Catalunya recuperin de nou la seva dignitat per viure en llibertat i per la via democràtica, en un tema tan important per al futur de les seves generacions

Ahir es va dir en el discurs d’obertura, que era un dels objectius del projecte europeu i és el de promoure l’esperança i la comprensió mútua. Aquest és precisament l’objectiu pel qual els ciutadans de Catalunya treballen. I per això vull donar les gràcies a l’Institut de les Regions d’Europa per aquest reconeixement, especialment perquè és un petit pas més cap a l’Europa que volem transmetre als nostres fills: Una Europa dels ciutadans, una Europa de la democràcia. Gràcies.

2 comments

  1. Jordi Romaguera

    Dono les gràcies més efusives a la Sra. Krystyna Schreiber per la seva comprensió del nostre problema amb Espanya i la seva voluntat d´afavorir la democràcia des del moment en què demana a la comunitat internacional que s´hi impliqui en aquest afer tan important. És més, CATALUNYA ÉS EXEMPLE DE LA DEMOCRÀCIA i hauria de ser model per a qualsevol nació saber sol.licitar els seus drets amb la forma pacífica en què ho ha fet Catalunya. I refusar d´arrel tota bel.licositat. Per tant hauria de ser la mateixa comunitat internacional -si de debò vol acabar amb les guerres al món-, posar Catalunya com a exemple arreu del món. Nosaltres ja vam tenir un gran mestre conegut arreu del món que fou en Pau Casals. Nosaltres en som, humilment, els seus seguidors pel que fa als seus mots efectuats a les Nacions Unides. Per tant només em queda reiterar les gràcies a la Sra. Krystyna Schreiber.

  2. miqui rumba

    M’heu deixat gelat amb aixo que “nomes el 32% de la poblacio de Catalunya te origens catalans. Visqui un parell d’anys a Barcelona i marxi per manca de feina al 93.Aleshores el 60% de la gent amb qui tractava tenia origens catalanw. Que ha passat des d’aleshores?

Comments have been disabled.

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: