Sant Esteve, una festa independentista? Un dia que explica moltes coses

 

Josep Maria Bellmunt Bardas

Dedicat al meu amic i historiador Joan V.

A diferència de la resta de l’estat, Sant Esteve és una festivitat que es celebra a Catalunya. I com tot, no és per un caprici, sinó que ve d’una llarga tradició lligada amb la història i els orígens del nostre país.

La festivitat de Sant Esteve es celebra a Catalunya (també posteriorment a les Illes, i al País Valencià, on no és però ara festa oficial), des de fa més de mil anys (a partir del segle IX), concretament des del moment en què el territoris els territoris i comtats conquerits per Carlemany, a l’entorn dels Pirineus, passaran a dependre administrativament de  l’Imperi Carolingi, i com a conseqüència els bisbats catalans van passar a dependre de Narbona i van trencar amb Primacia de la Diòcesi de Toledo.

En aquest període Carlemany hauria proclamat un edicte imperial ordenant que l’endemà de cada Pasqua (les originals jueves: Pasqua de Resurrecció, Pasqua de Pentecosta, i la Pasqua de Nativitat, possiblement incorporada posteriorment pels romans), fos dia festiu. Per aquest motiu alguns dels antics pobles que en formaven part mantenen aquesta festivitat, i per això a Catalunya i a molts d’altres països d’Europa- no és el cas d’Espanya, que estava sota control de l’emirat de Còrdova per aquella època-, també és dia festiu el dilluns de Pasqua (la Mona), que és l’endemà de la Pasqua de Resurrecció, així com la segona pasqua, o dilluns de Pasqua Granada (Pentecosta)

El motiu, segons alguns, seria per celebrar la victòria de Poitiers, quan els exèrcits francs en inferioritat van derrotar els àrabs.

De fet Sant Esteve ja era un Sant molt popular des del segle V entre els francs, i moltes catedrals li són dedicades (Saint-Étienne) a l’estat francès: Toulouse, Metz, Agde, Auxerre, Bourges, Cahors, Châlons-en-Champagne, Limoges, Meaux, Sens, però també la de Viena (Stephansdom). Curiosament França és un dels pocs països europeus on no és dia festiu, excepte a Alsàcia.

 

Mapa de l’àntic Imperi Carolingi

I és que el 26 també es festiu a molts d’altres països europeus com Alemanya, Àustria, Bulgària, Croàcia, Dinamarca, Eslovàquia, Estònia, Finlàndia, Grècia, Holanda, Hongria, Itàlia, Irlanda, Lituània (compensació Sant Esteve dia 28), Luxemburg, Noruega, Polònia, Regne Unit, República Txeca, Romania, Suïssa i Suècia.

Al Regne Unit  i a molts països que formaven part de l’ex imperi britànic (Nova Zelanda, Canadà, Austràlia, Xipre, Bahames, Hong Kong, Jamaica, Sud-àfrica…), celebren el 26 de desembre l’anomenat “boxing day”. El nom sembla que faria referència a capses (box en anglès ) que els servents de cases importants rebien aquest dia de festa amb diners o menjar.

6 comments

Anar al formulari de comentaris

  • Rei Louie on 8 gener 2015 at 17:53

  Aquí en Barbate también es fiesta San Esteban. Solemos comer canelones de atún, dormimos una siesta de 4 horas y luego vamos al bar a gastarnos el dinero del PER en carajillos.

  Petons!

  • Mariano on 30 desembre 2014 at 15:04

  Perdonau… però què té a veure la festivitat de Sant Esteve, amb la independència segons l’article? No veig relació. Només veig que a alguns indrets molts distints d’Europa el 26 és festa, i a altres no.

  • Joan on 27 desembre 2014 at 12:57

  Es diu “capsa”. No “caixa”

  • Jordi on 27 desembre 2014 at 7:53

  us falta pintar de vermell Croàcia! Aquí Sant Esteve també és festa! 😉

  • Sílvia on 26 desembre 2014 at 21:09

  Perquè als Pallars no és festiu?

  • Dàrius Mercader on 26 desembre 2014 at 13:55

  A Croàcia també és festiu St.Esteve. Veig que l’heu omesa al mapa.
  Bones festes!

Els comentaris estan desactivats.