Sense els vots catalans no hi ha govern espanyol

ERCEls diputats d’ERC sense lloc al Congrés el primer dia de la legislatura.

Els 9 vots d’ERC i el 8 Democràcia i Llibertat DiLL (8) són decisius per impedir un govern de Rajoy o de Pedro Sánchez. També el grup d’en Comú Podem (ECP), ara integrat al grup de Podemos, els vots del quals ja són comptats com a part de Podemos, encara que diuen tenir veu pròpia, després de no aconseguir grup propi.

Però si el PSOE arribés a un acord amb Podemos que no inclogui un referèndum per a Catalunya, com justificarà el seu vot En Comú Podem((ECP)?. De moment Xavier Domenech ha contestat que el dret a decidir segueix sent una “prioritat” del seu projecte i que no s’han mogut “ni un mil·límetre” del programa que van defensar a la darrera campanya electoral. Però de moment tampoc contemplen aqueta possibilitat que ni el PSC avalà.

De fet Iglesias ja va parlar aquest dissabte el portaveu de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs. Volem un referèndum a Catalunya, però no que Catalunya marxi d’Espanya i es va negar a fixar data per aquesta votació que això sí, va dir que hauria de ser vinculant.

Homs ja va contestat que “és molt poc seriós” que Podem “i la seva filial a Catalunya”, en al·lusió a En comú Podem” s’oblidin del referèndum després d’haver-lo posat sobre la taula “durant tota la campanya”. “S’han oblidat de la campanya i han posat per davant els càrrecs” ha sentenciat. “Superant al millor Duran, els de Podemos fins i tot demanaven ministeris” , va dir Homs, que també ha advertit Iglesias que si els seus plans passen per una abstenció dels diputats independentistes, que aquesta no sortirà gratis, però no ha especificat el preu.

La reunió entre Podemos i ERC està anunciada per a la propera setmana.

Felipe González, Alfonso Guerra, Susana Diaz i molts altres dirigents socialistes ja han advertit Sánchez que ni parlar-ne del referèndum, i  el rei podria negar-se a proposar Sánchez com a candidat si parla amb els partits independentistes, frenant així qualsevol procés d’investidura.

Però la realitat és que sense els vots dels grups parlamentaris que donen suport al Govern de Catalunya, a Espanya no hi pot haver govern, excepte un pacte contra natura PP-PSOE- Ciudadanos, que seria tot un regal per a Podemos que quedaria com l´únic partit espanyol de l’oposició.

Ara cal que ERC i DiLL actuïn per intentar dilatar al màxim el procés, i esperar a noves eleccions – pactar un referèndum no és una possibilitat-, i sobretot  evitar que el procés d’independència català no afavoreixi una vegada més interessos espanyols que s’acabin girant contra Catalunya. Ara, de moment, el temps és el nostre aliat.