Suïssa desmenteix que l’ordre de detenció de Falciani sigui recent

Falciani

Suïssa ha negat avui que l’ordre de detenció contra l’enginyer de sistemes d’informació, Hervé Falciani, que va difondre una llista amb més de 130.000 noms de clients del banc suís HSBC que suposadament van evadir imposts d’uns altres països europeus, hagués estat cursada aquest 19 de març, com han fet públic fonts del ministeri de Justícia espanyol.

L’ordre internacional de la seva detenció es va actualitzar el maig del 2017, i no el 19 de març, segons ha confirmat el ministeri de Justícia suís a l’ACN. “És completament fals que només se’l reclami des del 19 de març del 2018”, ha dit el portaveu del ministeri, Folco Galli.

L’estat helvètic va readaptar l’ordre original de detenció al Sistema d’Informació de Schengen (SIS), seguint una petició del fiscal del cantó de Ginebra, una vegada Falciani va ser jutjat i  condemnat pel Tribunal Penal Federal a 5 anys de presó

Per tant, és des de fa 10 mesos que Suïssa demana l’extradició de l’informàtic Italo-francès nascut a Mònaco per a que compleixi  la seva condemna a presó, i no per jutjar-lo, com es demanava en l’ordre inicial.

La policia espanyola  el  va arrestar aquest dimecres a Madrid en compliment, segons va indicar, d’una ordre emesa per Suïssa el 19 de març.

Alguns representants de partits polítics com, l’eurodiputat Ernest Urtasún, ja han demanat la compareixença del ministre de Justícia, Rafael Català, per explicar perquè s’ha dit que l’ordre era del 19 de març quan no és així segons els suïssos, i també del ministre d’Economia, Cristòbal Montoro, demanant el motiu de detenir una persona que ha facilitat a la justícia espanyola el nom de centenars de defraudadors i ha permès recuperar més de 300 milions d’euros.

Per les xarxes socials es comenta la possibilitat de que Falciani serveixi  com a moneda de canvi a l’estat espanyol per demanar a Suïssa l’extradició de les independentistes Anna Gabriel i Marta Rovira exiliades al país alpí.

De moment l’Audiència espanyola ha decidit de deixar en llibertat Hervé Falciani però li ha retirat el passaport, li ha prohibit de sortir d’Espanya i l’obliga a presentar-se setmanalment al jutjat fins que no es resolgui el procés d’extradició a Suïssa.