Suïssa podria obrir la porta a Carles Puigdemont

Puigdemont Suissa

El responsable d’asil polític del cantó d’Aargau al nord de Suïssa, que llinda amb Alemanya, ha obert la porta a concedir asil polític a Carles Puigdemont, segons el diari suís Aarguer Zeitung.

Andreas Glarner, cap d’asil de la SVP, el partit democratacristià suís, representant de la SVP en el Consell Nacional, president de l’Organització de Defensa Civil (ZSO) Mutschellen, i alcalde de la localitat de Oberwil-Lieli, critica el poder judicial espanyol per la seva actuació en cas català.

Segons el diari, si Bèlgica col·laborés amb Espanya, Suïssa podria entrar en joc com una opció per a Puigdemont. Ja després del referèndum l’1 d’octubre, els parlamentaris suïssos van intervenir i el departament d’Afers Exteriors helvètic també va indicar que estava disposat a facilitar un diàleg entre Madrid i Barcelona.

La idea de reclamar asil per a Puigdemont va ser llançada pel seu company de partit i líder del parlament regional d’Aargau, Jean-Pierre Gallati. També apunta que pel  nou ministre d’Afers Exteriors,Ignazio Cassis, donar asil a Puigdemont seria un bon començament.

El poble suís de Oberwil-Lieli va sortir a la premsa internacional per negar-se a acollir 10 refugiats i preferir pagar 262.000 euros de multa, però ara Glarner diu que es tracta d’un tema polític i que és diferent, en el cas de Puigdemont.

El regidor de la CVP, Yannick Buttet de Wallis dóna suport a la demanda: “Si Madrid envia a Puigdemont a la presó, es convertirà en un pres polític. Per això voldria donar-li la benvinguda”, ha afirmat Buttet.

El conegut advocat, Marcel Bosonnet, s’uneix a la demanda d’asil d’Andreas Glarner, però és escèptic sobre la seguretat  que Puigdemont podria tenir a Suissa. L’advocat penalista que també representa Edward Snowden a Suïssa, tem que no estigui segur en aquest país per alguns antecedents previs  amb d’altres asilats.