The Guardian: Els independentistes han guanyat les eleccions. El terratrèmol està per arribar

The Guardian. L'independentisme ha gunayat

El diari britànic The Guardian fa un repàs als resultats de les eleccions a l’estat espanyol, i a la pregunta de si hi ha hagut el terratrèmol que molts auguraven en la política espanyola després de les eleccions diumenge, afirma que la resposta és ras i curt, que no.

No, perquè els dos partits tradicionals del sistema, PP i PSOE, encara que han vist com la seva hegemonia de molt de temps s’erosionava mantenen entre els dos més del 50% del total de vots.

Però en canvi el diari britànic creu que l’interrogant tàcit que plana sobre el futur pròxim d’Espanya, segueix present, i no es altre que el “tossut problema català”.

Recorda que el govern català té la intenció de convertir les eleccions del 27-S en un referèndum sobre la independència, i si els resultats de diumenge es repliquen llavors pot realment guanyar. El rotatiu creu que s’ha parlat molt del fet que diumenge passat el principal partit independentista va perdre la ciutat de Barcelona, i que això és sens dubte un cop dur, però que el de que pocs semblen haver-se adonat, és que el camp pro-independència en el seu conjunt ha augmentat el seu suport de forma substancial, i ha guanyat efectivament les eleccions a Catalunya.

Això tampoc no vol dir que estigui tot resolt per als partits independentistes quan arribin les eleccions de setembre, on poden obtenir una majoria d’escons al Parlament, però sense una majoria de vots. En qualsevol cas, la confusió està gairebé garantida i, en funció del que succeeixi a continuació, el debat polític estatal en el seu conjunt podria canviar bruscament, i afectar a les eleccions generals del novembre. Això sí que seria un terratrèmol diuThe Guardian.