Un altre revés per a Espanya: Un informe europeu ja qüestiona la pròpia democràcia espanyola per silenciar la veu dels catalans

L'autor de l'informe 'Llei i legitimitat: la negació de la veu catalana', Huw Evans, llegeix un exemplar del text a la seu del Centre Maurits Coppieters a Brussel·les. (horitzontal)(ACN) La negativa del govern de Mariano Rajoy a negociar i permetre la celebració d’un referèndum d’independència a Catalunya “debilita la legitimitat del sistema polític espanyol” i suposa una vulneració del “dret a la llibertat d’expressió” dels catalans. Així ho defensa un nou informe que publica aquest dijous el Centre Maurits Coppieters, un think tank amb seu a Brussel·les especialitzat en moviments nacionalistes. El text, titulat Llei i legitimitat: la negació de la veu catalana, argumenta que Rajoy podria autoritzar un referèndum sense contradir la constitució i avisa que l’actitud actual “restringeix, i a la pràctica nega, el dret dels catalans d’assolir democràticament la independència”.

L’autor de l’informe, el professor de Dret de la Metropolitan University de Cardiff, Huw Evans, explica que “la negació de l’expectativa legítima dels catalans a celebrar un referèndum” implica “negar el seu dret a la llibertat d’expressió”. Evans assegura que en el cas del Canadà i el Quebec, el Tribunal Suprem va remarcar la necessitat de considerar alhora “la llei i la democràcia”. “I en el context espanyol, els catalans tenen negada aquesta veu democràtica”, diu Evans.

“El govern espanyol podria no oposar-se al dret del poble català a celebrar un referèndum i, en cas d’un resultat favorable a la independència, oposar-se a una declaració unilateral”, defensa l’informe publicat aquest dijous. “Aquest posicionament seria completament consistent amb la defensa de la constitució i alhora no negaria als catalans el dret d’intentar assolir la independència amb mitjans democràtics”, afegeix el text d’Evans.

“La constitució espanyola diu que el territori és indivisible, i és legítim. Però argumentar que no pots estar-hi en contra és incorrecte”, remarca Huw Evans a l’ACN. Segons ell, l’opció democràtica és l’adoptada pel Canadà i el Regne Unit, que permeten “tenir un debat” sobre si la situació fixada a les lleis “ha de continuar”.

“Els canadencs diuen que els quebequesos no tenen el dret de marxar unilateralment, però també diuen que la constitució no és un fi en sí mateix, sinó un document viu, basat en principis bàsics que inclouen el de la legitimitat, la llei i la democràcia”, destaca. En l’informe, Evans aplica la resolució canadenca als casos de Catalunya i Escòcia, i conclou que “el posicionament britànic és més consistent amb la interacció entre la llei i els principis democràtics”.

A Catalunya, Evans identifica una “restricció efectiva de la llibertat d’expressió” per part del govern espanyol perquè “s’evita que s’estableixi una veu democràtica” sobre el que desitja el poble català. L’informe nega, a diferència del que diu Madrid, que no es pugui permetre el referèndum. “Reconèixer i respectar la veu catalana no significa que les altres veus, ja siguin de suport o hostils, no es puguin tenir en compte”, assenyala el text publicat pel Centre Maurits Coppieters. Segons Evans, la constitució permetria obtenir a través d’una consulta un veredicte del poble català sobre si es vol o no la independència i, en tot cas, aquesta es negociaria a posterior.

Aquest expert de la Metropolitan University de Cardiff prediu que Espanya utilitzarà “qualsevol eina legítima disponible per intentar evitar que es faci el referèndum”. Amb tot, avisa que fer-ho podria afectar la reputació de l’Estat a nivell internacional. La prohibició a la consulta es faria en el context “d’un referèndum d’independència a Escòcia” que seria un fort “contrast” i que podria generar denúncies als tribunals europeus. “La reacció d’Espanya podria ser vista com il·legítima, al no haver permès una veu que en canvi seria legítimament permesa en el context escocès i britànic”, diu Evans.

“No estem acusant Espanya d’assassinats massius, sinó d’usar la llei per silenciar una veu. En altres aspectes Espanya és clarament un país democràtic amb ideals democràtics, però en aquest tema, per la raó que sigui, està negant la veu dels catalans”, lamenta l’acadèmic. Segons ell, la comunitat internacional no reaccionarà fins després del referèndum d’Escòcia que crearà “un context comparatiu” on la imatge d’Espanya “no serà impressionant”.

1 comment

    • ana on 26 gener 2014 at 21:06

    Si ho poguessim logra per tota la juventud i tira andavant.

Els comentaris estan desactivats.