Un grup d’entitats per aturar aquells que comparen els catalans amb els nazis. Manifest contra la banalització del nazisme

manifetsAvui, al Col·legi de Periodistes de Barcelona, s’ha presentat el Manifest per la Dignitat Democràtica per la banalització del nazisme, una iniciativa d’un grup d’entitats que han decidit ajuntar forces per lluitar contra la banalització del nazisme, i emprendre accions legals en aquells casos que creguin necessari.

Aquest manifest neix davant un increment en el nombre i la gravetat dels greus atacs verbals, de caràcter agressiu, vexatori i ofensiu, contra ciutadanes i ciutadans de Catalunya, contra el poble català, contra entitats catalanes i contra els nostres dirigents polítics. Se’ns acusa de ser racistes, feixistes i fins i tot nazis i hitlerians, pel fet d’aspirar a la sobirania de la nostra nació.

Davant de la gravetat d’aquest tipus de fets ,i de la inhibició de la policia, del ministeri fiscal i de les administracions públiques, afavoreix l’augment d’aquestes acusacions i declaracions, i fomenta el discurs de l’odi, la xenofòbia i la confrontació entre els pobles,  les entitats impulsores del manifest creuen convenient actuar davant el que consideren  un incitació a l’odi i un atac a la memòria històrica. Per tot això han elaborat un protocol d’actuació, i a banda de les mesures administratives i de caire ciutadà que puguin realitzar-se, també s’emprendran accions de caire judicial per via civil i penal.

La intenció és actuar en la mateixa direcció de la Decisió Marc de la Unió Europea (2008/913/JAI del consell) de 28 de novembre del 2008 que obliga a l’estat espanyol a legislar conductes incloses en l’anomenat discurs de l’odi i trivialització del nazisme.

Les entitat fundacionals són: Institut d’Estudis Catalans (IEC), Fundació Congrés de Cultura Catalana Comissió de Defensa ICAB, CIEMEN, CGT, CCOO de Catalunya, Ara o Mai, Catalunya Diu Prou, Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), USTEC,UGT Catalunya, SOS Racisme, Plataforma per la Llengua, Plataforma pel Dret a Decidir, Obra Cultural Balear, La Xarxa d’Entitats, Intersindical-CSC, CADCI,  Amical de Mauthausen i altres camps, Comissió de la Dignitat Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans  Fundació Catalunya Fons.