Un nou referèndum d’autodeterminació apareix a Europa, mentre el govern espanyol tanca els ulls

Illes FèroeLes Illes Fèroe, un arxipèlag autònom danès situat a l’Atlàntic Nord, va anunciar aquest dissabte, 11 de febrer,  l’organització el 25 de d’abril del 2018, d’un referèndum sobre una nova Constitució que els dóna el dret a la lliure determinació.

Aquest territori format per 18 illes principals, amb una extensió 1.399 km2 i que compta amb uns 50 000 habitants, està situat entre Islàndia i Escòcia. És un territori autònom des del 1948, però els afers exteriors i la defensa segueixen sent responsabilitat de Dinamarca.

“La Constitució de les Illes Fèroe definirà la nostra identitat com a nació i els nostres drets i deures fonamentals com a poble, inclòs el dret a la lliure determinació”, va dir en un comunicat el primer ministre Aksel Johannesen.

El projecte de Constitució també estableix que “el poble de les Illes Fèroe haurà de ser consultat per referèndum en temes d’aprofundiment de la seva  la independència o la integració a Dinamarca “, va dir el cap de govern. El poble feroès també serà consultat en relació a la seva pertinença a organitzacions supranacionals com la Unió Europea”, de la qual actualment no en forma part, encara que Dinamarca sí que n’és membre. Tot i així les Fèroe  tenen representació davant la Unió Europea a Brussel·les, així com davant el Consell Nòrdic a Copenhaguen.

Malgrat que Aksel Johannesen, el cap de govern és del el Partit Social Demòcrata, partidari de seguit amb la unió amb Dinamarca, és la persona que lidera el referèndum . El seu partit forma coalició altres dos partits, el Repúblicà, d’esquerra i independentista,  i el Partit de Progrés, de tendència liberal i també a favor de la independència.

L’economia de les illes depèn en gran mesura de la pesca, el que representa el 95% de les exportacions, però també d’una subvenció del voltant de  650 milions de corones daneses (uns 68 milions de dòlars ) que arriben de Copenhaguen.